Jan Huigen13288274_10153636773521659_1134894474_o (1)

‘Jan Huigen in de ton, met een hoepeltje erom.’ Terwijl ik lachend met mijn neefjes en nichtje over de trampoline rol, verschuiven mijn gedachten naar komende zomer. De lach van spelende kinderen. Dit keer niet op een groen grasveld, maar in Kawangware, één van de grootste sloppenwijken van Nairobi.

Mijn gedachten schieten verder en even waan ik me al in Kenia. Met een deel van de groep  ben ik bezig met de beklimming van Mount Kenya, met 5.199m de hoogste berg van Kenia. Na een intensieve klim komen we aan in ‘Old Moses Camp’. Eindelijk mogen de zware rugzakken af en worden onze pijnlijke voeten bevrijd uit de wandelschoenen. Samen met onze lokale gids en zijn helpers zetten we de tenten op. Er  wordt vuur gemaakt en de mannen gaan aan de slag met de voorbereidingen voor het avondeten. ‘Weet je nog, dat jongetje. Ik zie hem zo voor me’, begint één van mijn teamgenoten.

We nemen de beelden en verhalen van de kinderen uit Kawangware mee naar boven, naar de top van Mount Kenya. Met eigen ogen hebben we gezien hoe de Reformd Church of East Africa (RCEA) kinderen in uitzichtloze situaties ondersteunt en begeleidt. Met onze sponsoractie willen we de kerk bemoedigen voor het geweldige werk dat zij doen!

‘Nog een keer’, gilt mijn neefje. Hij brengt me terug naar vandaag, een krappe twee maanden voor de start van onze reis. We zijn druk met alle voorbereidingen. Er worden backpacks, schoenen en sokken gekocht. Wanneer we beginnen met de klim, is het zo’n 15 graden, maar op Point Lenana kan de temperatuur tot onder het vriespunt dalen. Het is dus van groot belang dat we goede uitrusting hebben voor deze omstandigheden.

Niet alleen de uitrusting wordt in orde gemaakt, maar ook onze fysieke conditie. In de Nederlandse bossen kun je deze maanden zomaar een ‘Kenia-ganger’ tegenkomen, die met een grote rugtas trainingskilometers maakt om zich voor te bereiden op de beklimming. Liefst met een aantal hoogtemeters om onze voeten te laten wennen aan het lopen op een helling.

Ondertussen is de hele groep flink bezig met het zoeken van sponsorsvoor het project in Kawangware. We klimmen naar Point Lenana, op 4985 meter hoogte en gaan voor een euro per geklommen meter. Op dit moment zijn al zo’n 1800 meters gesponsord. Help(t) u/jij ons verder naar de top? Nog 3185 meter te gaan!

Heleen van der Sluys