• Bidden voor de stad

  • De stad Peja

  • Samen zingen

  • Rondkijken in Peja samen met jonge christenen

  • Markt in Peja

  • Moskee

  • Foto’s maken

  • Luisteren en vragen stellen

  • Luisteren en vragen stellen

  • Voetballen bij het guesthouse

Eerste indrukken

Donderdagavond zijn we na een lange dag reizen aangekomen in Peja, Kosovo. Vanmorgen waren sommige al vroeg wakker en gingen we met een groepje een wandeling maken. We kunnen hier genieten van de vele bergen en het mooie uitzicht. Tijdens de wandeling hebben we met elkaar gebeden voor de stad, het land en de christenen. Kosovo is een land waar de christenen duidelijk in de minderheid zijn. De islam is de hoofdgodsdienst.

Terug in het guesthouse hadden we een heerlijk ontbijt met vers gemaakte wentelteefjes. Zo konden we vol goede moed de dag voortzetten. Rik en Machteld kwamen met de kinderen om ons meer te vertellen van hun werk hier in Peja en het land Kosovo. ’s Middags gingen we Peja in om te zien hoe de stad er uit ziet. Een aantal jongeren van de kerk hebben ons door de stad geleid. We hebben de oudste moskee van Peja van binnen mogen zien. Daar hebben we ook gesproken met de imam. We konden over en weer vragen stellen over de moskee en het geloof.

Tijdens de stadswandeling hebben we met de Kosovaarse jongeren kunnen praten over hun leven hier en het leven in Nederland. Voor hen is het niet altijd makkelijk om christen te zijn, omdat er niet veel mensen zijn met wie ze dit kunnen delen. De taalbarrière is soms lastig, maar enkele jongeren kunnen zich goed verstaanbaar maken in het Engels. Daarnaast zijn wij druk aan het oefenen om het Albanees een beetje onder de knie te krijgen. We leren van elkaar woorden en proberen die uit te spreken, met enige moeite.

Na boodschappen gedaan te hebben zijn we weer teruggegaan naar het guesthouse, waar we weer een heerlijke maaltijd voorgeschoteld kregen. Daarna hebben we onze calorieën weer verbrand door een fanatiek potje voetbal. Nu nog even chillen, gezellig met elkaar kletsen en genieten van  de zwoele zomeravond. Natuurlijk sluiten we de avond straks nog met elkaar af voordat we naar bed gaan. Al met al was het een geslaagde dag, waarin iedereen elkaar beter heeft leren kennen en heeft mogen genieten van elkaars aanwezigheid.

Wij wensen jullie een Gjumë të ëmbël (letterlijk zoete nachtrust, oftewel slaap lekker!).

Jan en Marja