• Bijbelverhaal vertellen

 • Tekenen bij het Bijbelverhaal

 • Luisteren naar het Bijbelverhaal

 • Zingen in het Kosovaars

 • Knutselen

 • Knutselen

 • Anette helpt bij het knutselen

 • Yes, het is gelukt!

 • Waterspelletjes

 • Waterspelletjes

 • Waterspelletjes

 • Waterspelletjes

 • Een indrukwekkend mo(nu)ment

 • Met elkaar BBQen

 • Het Oer-Hollandse cadeau

 • Kosovaarse taart

Verbondenheid in verscheidenheid

Nadat we weer konden genieten van een top verzorgd ontbijt (weer met eieren) door Esat, mochten we dit keer een groep Roma-kinderen verwelkomen op ons hoofdkwartier. We hadden drie verschillende activiteiten voor de kinderen voorbereid die allemaal met vissen of water te maken hadden. De kinderen mochten knutselen aan een mooie vis die ze aan het einde mee mochten nemen. Ook hadden we drie waterspelletjes voorbereid waarbij de kinderen hun precisie en samenwerken konden laten zien met als afsluiter een watergevecht met waterballonnen en waterpistolen. Iemand van onze groep speelde vals en moest dit vergelden, omdat bijna alle kinderen hem/haar te grazen namen. Er werd een verhaal verteld over Jezus die Zijn discipelen roept en hen vissers van mensen maakt. Tijdens het vertellen maakten we een tekening van het verhaal en daarnaast zongen we met de kinderen Kosovaarse liedjes. Nadat ze uitgespeeld, uitgeknutseld en uitgeluisterd waren dronken we met hen een glaasje fris met een lekker koekje. Nadat ze ons, via Rik zijn vertaalkunsten, hadden verteld dat ze een leuke ochtend hadden gehad vertrokken ze met hun vis. Wij hopen als groep dat ze iets hebben meegekregen van het verhaal en dat ze vol plezier thuis mogen vertellen over het verhaal en de ochtend.

Nadat ze waren vertrokken in de busjes kregen wij weer een maaltijd bestaande uit (typisch Kosovaarse!) goulash en aardappelpuree.  Na het eten gingen we naar een indrukwekkend oorlogsmonument. Het monument stond in een dorpje dat zwaar is getroffen door de gruwelijkheden van de oorlog. Het monument bestond uit een steen waarop alle namen van de overleden mannen stonden. Het was extra indrukwekkend omdat we konden lezen dat sommige families op één dag wel acht mannen verloren. Bovendien zijn die mannen op gruwelijke wijze omgebracht.

Hierna vervolgden we, in de verhitte busjes, onze weg naar de supermarkt om inkopen te doen voor de voedselpakketten voor een aantal arme gezinnen. Omdat we onbekend in de winkel waren, hebben we heel wat rondjes door de winkel gelopen om alle spullen te vinden. Daarna kwam een van de grootste uitdagingen van de dag: het inladen van de bus. De grote hoeveelheid uiterst breekbare eieren zorgden op weg naar het huis van de Lubbers voor de nodige paniekaanvallen onder de vrouwen (en Bas 😉 ). Onderweg stopte Rik nog even om een taart voor Machteld te bestellen, die is vandaag immers 30 jaar geworden. Aangekomen bij huize Lubbers kregen we een rondleiding en werd begonnen met het voorbereiden van de bbq met de traditionele rolverdeling van de vrouwen die de salades en stokbrood klaarmaakten en de mannen die het vlees sneden en kruidden en de bbq verzorgden. Tijdens de bbq werd Machteld haar verjaardag gevierd met de cadeautjes van de kinderen en ons ‘oer Hollands’ verjaardagpakket. Na een gezellige avond werden we teruggebracht, in de nog veel te warme auto, naar het hoofdkwartier waar we voor het eerst in de avond niet hebben gevoetbald.

Kortom, een dag met veel verschillende activiteiten en emoties waarop we met volle teugen hebben genoten. We danken God voor deze mooie dag en hopen de rest van de week nog veel plezier te hebben en veel te mogen leren.

Joshua en Bas

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen