‘Hoewel ik geen woord Frans sprak…’

Deze zomer mocht ik met een fantastische groep mee op reis naar Zuid-Frankrijk. Onze bestemming was het pittoreske plaatsje Le Mas d’Azil. Een prachtig dorpje tussen de machtige bergen waar we veel bijzondere mensen hebben ontmoet. Mijn ervaring heb ik in drie hoogtepunten samengevat.

Hoogtepunt 1: Genieten van de Franse cultuur

Na een hartelijk ontvangst door pastoor Benard, werden we direct opgenomen in de Franse cultuur. We hebben heel wat uren samen aan tafel gezeten, met goede lange gesprekken erbij. Het viel me op dat mensen uitgebreid de tijd namen om kennis te maken. De zondag was toch wel één van de hoogtepunten van de reis. Samen als groep woonden we twee kerkdiensten bij en mochten we muziek maken voor de gemeente. Erg bijzonder hoe bijvoorbeeld bij één kerkdienst maar zeven mensen aanwezig waren. Tegelijk waren de mensen echt geraakt door de dienst en onze aanwezigheid. Het gaf gelijk verbondenheid met elkaar: waar je ter wereld ook bent, samen zijn we één Kerk.

Na de dienst werd er uitgebreid geluncht. Veel gemeenteleden hadden iets meegenomen en aten mee, waardoor er al snel een bijzonder gezellige sfeer ontstond. En na afloop hebben we nog heerlijk gerelaxt aan het water met uitzicht op de imposante grot van Le Mas d’Azil.

Hoogtepunt 2: Klussen in de woonkamer, bouwen aan de gemeente

Na het weekend begon voor ons de ‘werkweek’. De muren van de pastorie waren nodig aan een opknapbeurt toe. Aan ons de mooie taak om behang te trekken, de muren te schuren, te verven en tot slot te stuccen. Samen met Jack, de Fransman die ons hielp bij het klussen, hebben we de woonkamer een flink eind in de goede richting geholpen.

Eén van de dingen die ik geleerd heb, is dat het niet zo zeer gaat om het resultaat van de klussen maar om de ontmoeting met mensen. Hoewel ik geen woord Frans sprak, heb ik toch prachtige ontmoetingen gehad. Zo hebben we met dominee Bernard een bezoek gebracht aan een oude mevrouw die in een nare periode zat. Voordat ze verplicht moest verhuizen naar een verpleeghuis, hebben we bij haar thuis gezongen. Toen we op de terugweg waren, hoorde ik dat ze in Frans God had gedankt voor de muziek en het zingen. Dat heeft me best wel geraakt. Het kleine wat je voor een ander doet, heeft zoveel impact. Meestal hebben we dat zelf niet door.

Hoogtepunt 3: Een boost voor je geloof en de toekomst

Nu ik terugkijk op de reis, merk ik dat het mijn geloofsleven een flinke boost heeft gegeven. Ik vond het enorm leerzaam om te zien hoe het is om gemeente te zijn binnen de Franse samenleving. Het mooiste wat ik heb meegenomen, is de ervaring om al in de kleinste dingen je naaste te dienen. Zoals de slogan van Experience 10.27 ook zegt: … en je naaste als jezelf! Nu zijn we weer in Nederland, maar ook daar hebben we de opdracht om onze naaste lief te hebben en hen te inspireren door onze ervaringen.

Jos Last