Lichtpuntjes in een donkere buurt

Wat een reis. Wat een ervaring. En wát een stad! We hebben dan ook veel ‘highlights’ in Praag bezocht. Van de Karelsbrug – waar schilders het prachtige plaatje van Praag op doek proberen vast te leggen, tot de Praagse burcht – waar de wisseling van de wacht plaatsvond. En van de oude wijk Malá Strana tot de modern ogende uitzichttoren Petrin. Naast de bezienswaardigheden stonden ontmoetingen met mensen centraal. Het was bijzonder om een dagje mee te helpen in een daklozenopvang van het Leger des Heils, om in gesprek te gaan met de voorganger van Network Praha (kerkplanting) en ervaringen te delen met christelijke studenten.

De meest bijzondere ontmoeting vond plaats op vrijdag. Op onze één na laatste dag bezochten we het ‘red light district’, niet bepaald een plaats van licht trouwens. Maar gelukkig zijn er ook altijd lichtpunten in de duisternis. We maakten kennis maken met het werk van Youth with a Mission (YWAM). Al drie jaar lang gaat een groep vrijwilligers elke vrijdagavond op pad om te praten met mensen die in het red light district werken. Door korte praatjes willen ze hen bemoedigen en de liefde van Jezus overbrengen. Zonder oordeel. Zij zien deze mensen echt als hun naaste en niet als een project waar ze zich voor inzetten. Misschien klinkt dat vrij logisch op papier, maar in werkelijkheid vraagt het een lange adem. Wij mochten deze avond mee en hebben een aantal mensen op straat ontmoet en voor hen gebeden.

Een enkeling heeft door de outreach die deze organisatie wekelijks doet, het werk in de prostitutie vaarwel gezegd. Dat is natuurlijk prachtig om te horen! Er zijn echter nog veel mensen die niet uit deze wereld kunnen of durven stappen. Gelukkig zijn de mensen van Youth with a Mission bewonderenswaardig volhardend in het geloof en gaan zij door met het uitdelen van liefde. Het zijn lichtpuntjes in deze donkere buurt van Praag.

Deze ervaring zullen we niet snel vergeten. Het heeft ons allemaal aan het denken gezet. Je naaste liefhebben is veel belangrijker dan mensen (in nood) als een project zien. Het draait om liefhebben zonder oordeel. Om volharden in geloof en vertrouwen, juist als je aanwezigheid zo weinig vrucht lijkt te dragen.

Door deze reis realiseren we ons nog meer dat we Gods liefde mogen uitdelen, waar en met wie dan ook. God roept je en heeft een plan met je leven. Hij heeft ons gaven en talenten gegeven, niet om voor onszelf te houden, maar om te delen met anderen.

Dieuwke de Vries, Anne Roth en Denise Verdouw (deelnemers Experience 10 27 Praag)