Het is een stralende dag! De zon brandt heerlijk aan de hemel. Op een heerlijke plek op het terras bij ons guesthouse Pyleinn ontmoeten we Gani en Esat. Gani, de voorganger van de protestants evangelisch gemeente,  laat ons kennis maken met de omstandigheden waarin zij Christen zijn. Voor velen van ons een eerste ‘over de grens’ ontmoeting. En wat voor één?

Wat een verschil met ons Nederland. Waar wij in ons landje nog te maken hebben met christelijke gemeenschap van enige vorm, is de kerk in Kosovo erg klein. Wat kunnen wij hier als westerse Christenen betekenen. Het verrassende antwoord van Gani was: Bedankt dat jullie er zijn, voor ons is dit een bemoediging! We werden hier stil van. Is dit het antwoord op onze ontdekkingstocht? Passiviteit gevraagd? Wat een ontdekking wat zit het activisme in ons bloed!

Of wat te denken van de rol van geld? De kerk is hier arm. Wij zijn gewend een predikant te kunnen bekostigen, hier werkt de voorganger zelf om in zijn levensonderhoud te voorzien. Gani geeft aan het geeft niet, we zijn blij, want God is great. We worden benieuwd naar de gemeente. Morgen mogen we ze ontmoeten, de gemeente van Christus in Peja.