Ontspannen met inhoud

Ze kwamen met vier man sterk, de pastors van ShKBSh, Gevangenenzorg Albanië.  Na een rondje door een bloedwarm Tirana hadden we een lunchontmoeting als voorbereiding op onze bezoeken aan de gevangenen volgende week. In korte tijd werd er veel gedeeld, over het werk in gevangenissen maar ook persoonlijke verhalen. Pastor Festim die als beroepsmilitair krachtig tot geloof kwam en de alcohol vaarwel zei en ons direct aansprak met een hedendaagse versie van de verloren dochter.  Pastor Bledar die een aantal jaren geleden het verlangen kreeg om als kerk niet alleen een soort ziekenhuis te zijn, maar juist een familie te vormen met elkaar.

Annika: ‘Het viel me op dat ze allemaal zo vriendelijk waren. Ze begonnen allemaal vragen aan ons te stellen en toonden echt interesse. En daarmee kwamen we ook veel meer over hun organisatie te weten. Ik was wel verbaasd dat juist veel vrouwen voor moord zijn veroordeeld. Omdat er bijna geen begeleiding is voor mensen met huwelijksproblemen, plegen vrouwen soms een moord op hun man. Tegelijk vind ik het ook mooi om te zien dat je mensen niet zomaar kunt of mag veroordelen. De pastor zei: God is er niet voor mensen die gezond en sterk zijn, maar juist voor mensen die ziek en zwak zijn.’

Lianne: ‘Het was heel ontspannen en toch zat er veel inhoud in. Wij zaten naast Esther uit Nederland. Een maand geleden is zij naar Albanië vertrokken en nu werkt ze voor ShKBSh. Ze las een blog en wist direct: hier moet ik naar toe, zonder te aarzelen. Dat vind ik wel bijzonder. Ook het getuigenis van gevangenispastor Festim sprak me aan. Je zag hierin iets van de Albanese cultuur, maar ook van het geloof. Hij vertelde bijvoorbeeld dat toen hij voor God stond, zei: ‘Ik sta hier niet als kind tot de Vader, maar kom tot U als een man tegenover een Man. Vanaf vandaag besluit ik geen alcohol meer te drinken!’

Marlies zegt het heel krachtig: ‘Door hun geloof werden wij bemoedigd!’ En zo sluiten wij deze eerste blog uit Tirana af!