Samen plastic zoeken?

Met enige spanning maar ook met veel verwachting stonden we aan de poort van de jeugdgevangenis in Kavajë. Onze eerste ontmoeting met gevangenen in Albanië stond op het punt te beginnen. De spelletjes nog een keer getest, het dramastuk nog een keer geoefend; we waren er klaar voor. Was het een administratief foutje in de procedure? Was het een wisseling van de wacht onder de directie? Wat het ook was, de poort van de gevangenis in Kavajë bleef dicht. De teleurstelling was voelbaar.

Een paar uur later gaat er een andere poort open. We worden uitgenodigd om op bezoek te gaan bij een familie waarvan de oudste zoon net is vrijgekomen, vader verslaafd is aan alcohol en moeder het soms niet meer ziet zitten om voor het gezin te zorgen. Eerst gaan we naar de lokale winkel om verschillende boodschappen in te slaan. Onderweg horen we meer over het verhaal van de oudste zoon. Een tijdje geleden heeft hij de jeugdgevangenis van Kavajë verlaten en besloot hij voor zijn gezin te zorgen door plastic te verzamelen. Niet het clichébeeld van een doorgewinterde crimineel dus, maar een leeftijdsgenoot met een aangrijpend verhaal. Je zult maar 17 jaar oud zijn en iedere dag langs de vuilnisbakken en afvalhopen moeten sjouwen om een paar Albanese lekken bij elkaar te sprokkelen.

Bij aankomst wordt het gehandicapte zusje direct door emoties overmand en krijgen we allemaal een dikke omhelzing. De jongen zelf staat er aan de zijkant bij en kijkt wat beschaamd om zich heen. Ook zijn oudste zus houdt zich op de achtergrond. Vader die zijn vrouw en kinderen niet al te best behandelt, vraagt of we voor zijn gezin willen bidden. We zingen nog een lied en stappen vervolgens weer in onze gekoelde bus.

’s Avonds zitten we in een kring en denken we na over wat we gezien en ervaren hebben. Waarom is het soms zo oneerlijk verdeeld in de wereld? Hebben we nu iets voor dit gezin kunnen betekenen? De een aarzelt, de ander is overtuigd. Maar allemaal weten we zeker dat we minstens één dag langer hadden moeten blijven om echt de geur van armoede op te snuiven. Maar samen een dagje langs de vuilnisbakken sjouwen zou misschien een te grote experience zijn.