Vandaag hebben wij een bezoek gebracht aan gezinnen in Peja die weinig te besteden hebben. Gisteren hebben wij voedselpakketten gekocht om te verspreiden onder deze gezinnen.

Samen met Machteld en drie groepsgenoten hebben wij drie voedselpakketten verspreid. Deze voedselpakketten bevatten basisproducten om van te leven. Als eerst bezochten wij een jong gezin met vijf kinderen. Vervolgens bezochten wij een andere mevrouw die samen met haar kinderen woonde. Als laatst brachten wij een voedselpakket bij een jong stel.

Ik vond het waardevolle, confronterende bezoeken. Tijdens het eerste bezoek merkte ik de cultuurverschillen al, maar ook de armoede bij de mensen. Een gezin met vijf kinderen moet leven van vijf euro per dag. Dat was voor mij niet voor te stellen. Deze mensen slapen en leven in één kamer. Ik vond het mooi om de gezinnen echt blij te maken met het voedsel. Wij kregen veel bedankjes en lieve woorden te horen.

Daarnaast was het voor mij vernieuwend om bij een gezin te zien hoe een baby in een wieg lag. De baby’s in Kosovo liggen vast gewikkeld in de wieg, zodat de moeder hard kan wiegen met de baby.

Creatief nadenken met de beschikbare middelen zie ik als een leerzaam punt na deze bezoeken. Ik kijk terug op een bezoek aan dankbare mensen.