Blonde haren met kippenpoten

Daar zitten we dan in de Afrikaanse kerk. Een klein huisje van ijzeren golfplaten dat wij misschien als een schuur zouden gebruiken. Tijdens het bidden zijn we stilletjes achter in de kerk gekropen en toen UJ klaar was met bidden was de kerk ineens verdubbeld qua bezoekers. Onder het zingen loopt de kerk langzaam vol, we zingen liederen in het Engels en in de taal van de Herero stam. Ondanks dat we niet alle liederen begrijpen, aanbidden we dezelfde God. Er ontstaat bij mij een gevoel dat God overal werkzaam is op de wereld en overal dezelfde is. Dit is ook voelbaar tijdens de preek. We lezen uit Efeze 2. Waar we mochten horen dat God ons vanuit het donker naar het licht gebracht heeft omdat Hij ons gered heeft. En als we in Jezus blijven, zal Hij in ons zal blijven. Niet door de werken die we doen maar door de genade van Jezus. Vanuit die liefdevolle genade zullen we vrucht dragen en elkaar liefhebben. Wat ons weer brengt bij de kerntekst van deze reis: Luc 10:27 “God liefhebben boven alles en je naasten als jezelf”. De vraag was en is wat is daarvan bij ons zichtbaar?

Na de dienst is er tijd om de mensen uit de kerk te ontmoeten.  Het is mooi om zoveel verschillende mensen te leren kennen. Mensen met hun eigen levensverhaal en tegelijk broers en zussen in Jezus. Het is goed om elkaar te bemoedigen en de verschillen van ons landen te ontdekken. De kinderen vonden de aandacht geweldig, ze eten eerst een kippenpoot op en zitten vervolgens met hun handen in alle mooie blonde lange haren. We krijgen ook nog een rondleiding door de wijk van Otjiwarango door de oudste jongens. We komen langs veel kerken waar we veel verschillen zien. Kerken waar voorouders nog aanbeden worden en mensen worden gezegend met water.

Samen met de mensen uit de kerk mochten we van een heerlijke braai genieten, een echte Afrikaanse barbecue. Na lang wachten was het vlees dan ook eindelijk klaar. Niet met een klein beetje vlees maar héél veel vlees. Na zeven uur verlaten we de kerk weer, we kwamen tot de conclusie dat we nog nooit zolang bij een kerk geweest waren maar weer een ervaring rijker zijn.

Naomi