A zebra is special and so are we!

Inmiddels zijn we aangekomen bij park Etosha. De tenten staan (weer) en het kampvuur staat aan. Op naar een gezellige avond met de groep. Maar eerst wil ik graag met jullie onze ervaringen van vandaag delen; daarom laptop gepakt en aan de hup aan het typen! Maar voordat ik hem kon afmaken werd mijn aandacht eerst afgeleid want! een zebra kwam rustig tussen onze tenten wandelen en ons welkom heten! Hello!!

I’m special because God loves me” zongen gisteren vrolijke kinderstemmen vol vertrouwen. En  vandaag horen we deze boodschap opnieuw vanuit kinderenmonden.
Ze vertellen ons dat we uniek zijn; en dat gaat verder dan onze grote Nederlandse neuzen, blonde haren, en haar op de benen bij de jongens. Het gaat veel verder. Het gaat ook veel verder dan de verschillen in denkwijze; haren afknippen is ontzettend jammer en kip wordt niet gezien als vlees hier in Namibië. Ook gaat het verder dan onze verschillen in opvoeding en woonsituaties. Wij in onze grote huizen met standaard drie maaltijden op een dag en deze kinderen in kleine huisjes van golfplaten waar allerlei verschillende familieleden samen wonen en 1 maaltijd op de dag gebruikelijk is. In Katatura mocht je zelfs maar 1 keer op een dag naar de wc.
Het gaat veel verder dan al deze verschillen die ons uniek maken en dat komt doordat we geschapen zijn naar Gods beeld met onze eigen karakters, lichamen en talenten.

We horen deze boodschap door het liedje: “I’m special, only my mother may hug me and kiss me but no one else.” We zijn vandaag op bezoek geweest bij Wilma en Maria. Zij hebben het Trauma Healing Netwerk programma gevolgd en leren dit nu aan andere mensen. Trauma Healing Netwerk is onderdeel van Judith’s werk. Omdat vrijwel alle mensen hier een trauma hebben en het leven niet makkelijk is staat centraal welke trauma’s mensen hebben meegemaakt en hoe hier mee omgegaan kan worden. Een trauma wordt vergeleken met een wond die je kunt hebben maar dan een wond in je hart. De mensen wordt geleerd om gevoelens te herkennen en hoe ze ermee om kunnen gaan. Dit zodat ze hun leven weer op kunnen pakken en weerbaarder zijn in nieuwe situaties. Wat hierbij bijzonder is dat in de verschillende fases van het trauma healing traject ook het geloof worden betrokken en het helende wonder van Gods genezing, vergeving en nabijheid.

We zien een kleine les aan kinderen die ook gegeven wordt uit het gedachtegoed van trauma healing. Tijdens deze les zongen ze het liedje en samen keken we naar psalm 139.
Een prachtige psalm waarin beschreven wordt dan God vanaf het begin af aan bij ons is en voor ons zorgt. Als we terug zijn in de bus zingen we dan stil geworden met elkaar “Heer u doorgrondt en kent mij, mijn zitten en mijn staan.” Fantastisch; waar we ook zijn, Nederland of Namibië. God is bij ons, u, jou en mij.

Lisanne