Kent u dat gevoel, terwijl u er niets van verstaat u er toch alles van begrijpt? Dat had onze groep vanochtend. We bezochten de Tsjechische kerk Skalka. Geen grote zaal met kerktoren, maar een bovenverdieping van een afgedankt bedrijfspandje. Toch was het een kerk. In dat zaaltje voelden wij de verbondenheid van de christenen in de zaal. Hoewel alles in het Tsjechisch was, in de wetenschap dat hier ook het evangelie verteld werd, dat God hier ook geprezen werd, hebben we alles meebeleefd. En er kwam een klein beetje Nederlands bij kijken, want wij mochten voorin de kerk de mensen een lied (in het Nederlands) toezingen. Na afloop van de dienst zijn wij in gesprek geweest met één van de oprichtende evangelisten. Hij vertelde ons over de grote dingen die hij God al in Praag heeft zien doen. Hoewel de gemeentes allemaal klein zijn, nodigen ze toch allemaal steeds Tsjechen uit om Gods liefde te ervaren.

Die liefde hebben wij vandaag als groep handen en voeten kunnen geven. Op een wandeling kwamen wij een mevrouw van hoge leeftijd tegen. Ze maakte zich klaar om te verhuizen. In gesprek met haar drong heel snel door dat zij ontzettend eenzaam was. We hebben haar gebeden en het was goed om te zien hoe de persoonlijke aandacht haar deed opbloeien. We besloten om ’s avonds nog een kopje thee te drinken en bij te kletsen. Ze stond al vol verwachting buiten voor het restaurant. Eenmaal binnen hield ze niet op met praten. Foto’s van haar kinderen, verhalen van haar man, niks werd er buiten gelaten. Haar man, met wie ze 58 jaar lang getrouwd was, overleed een aantal jaren geleden. Het gemis deed haar ogen tranen en de onze ook. Maar het waren wellicht ook tranen van vreugde, want zoals ze zelf zei: “Ik ben zo blij jullie ontmoet te hebben.”

Wij zullen haar nooit vergeten. Elkaar ook niet. We hebben de afgelopen dagen veel met elkaar beleefd. We hebben mooie gesprekken gevoerd, inspirerende mensen ontmoet, groei in elkaars geloof mogen zien. Het zal moeilijk worden om afscheid te nemen morgen, maar we troosten ons in de gedachten dat Jezus ons voor het leven verbindt.

Emma & Thom

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen