21 mannen onder elkaar. We wennen aan elkaar, we praten met elkaar, we genieten zowaar! 21 mannen met elkaar, we zijn er voor elkaar….en hebben het niet zwaar!

Allen geslapen op een ander bed, midden in de grote stad, hoge temperatuur maar wel uitgerust! Zes uur de wekker, tijd voor koffie en dan in de benen….de jongeren, 6 x ’60 min-mannen’,wandelen door het park naar het meer.  Na 11.000 stappen weer terug en om negen uur fris en fruitig aan het ontbijt. De dagopening door Hans was uit Mattheus 28 : 16-20: De Heere zond hen uit, Hij zond hen allen uit ook al twijfelden ze aanvankelijk. Een waardevolle bemoediging. Overigens, mannen zingen ’s morgens niet…J . Met de bus naar Bunk’Art, de immens grote bunker in een berg met zijn vele langen gangen, kamers en een grote zaal. Indrukwekkend hoe de toenmalige dictator Hoxha voor zichzelf en zijn leiders deze maatregelen nam.

Na dit uitstapje weer terug naar de stad alwaar we van een heerlijke lunch hebben genoten. In twee groepen zijn we toen, bij circa 31 graden, de stad gaan verkennen. Allerlei pleinen, gebouwen, standbeelden en kerken hebben we bekeken. Toen we bij de prachtige nieuwe Grieks Orthodoxe kerk aankwamen bleek dat daar op dat tijdstip de Patriarch Kirill, de geestelijk leider van de Russisch-orthodoxe kerk uit Moskou zou arriveren om er een dienst bij te wonen. Veel mensen, veel gewaden in zwart, wit en kleurrijke Albanese kleuren met gouden randen.  Ook veel politie, beveiliging rondom en een kolonne auto’s. Uit een van de wagens stapte de goede man en wuifde ons op korte afstand toe. Mooi om mee te maken, maar niet zoals wij de kerk met Christus als middelpunt van ons geloof kennen.

Tijdens deze sightseeing-trip ook nog naar de Sky Tower gelopen en vanaf de bovenste verdieping genoten van het uitzicht over de stad en de omgeving.

Om half zeven liepen we naar ons restaurant Era, tegenover de Nederlandse ambassade, om daar te genieten van een heerlijk, uitgebreid diner met als afsluiting een bak fruitstukken, vitamientjes! Al lopende, en altijd pratend over allerlei gemeente-, geloofs- en gezinszaken kwamen we vlak bij ons hotel weer langs dat hele kleine inmiddels begeerde winkeltje met mooie vitrine én met dat heerlijke ijs! En ja, nog niet iedereen had alle smaken gisteren geproefd…

Ard heeft met ons de avond afgesloten met het lezen van Ruth 2, en met ons daarover een aantal mooie en bijzondere dingen gedeeld en daarbij het beeld van Geloof, Hoop en Liefde gebruikt.

Koos van der Wind