Van blijdschap tot Hier ben ik…

Dagopening
We beginnen vandaag met een lezing van Psalm 100, door Wim. Wat ons opvalt is de blijdschap in ’t dienen van de Heer, in ’t heiligdom, in de kerk. En bereid je je bijvoorbeeld op de kerkdienst ook met blijdschap voor? Blijdschap is een gave van de Heer, waar je steeds om mag vragen. We zingen Psalm 100, ontbijten, en verkennen de buurt nog een keer.

In-Wood
Om 11.00 uur vertrekken we naar In-Wood, even buiten Tirana, waar we worden ontvangen door een drietal betrokken mensen: Christian, Daniel en Evelyn. In-Wood verzorgt een opleiding  tot meubelmaker, die in het reguliere Albanese onderwijssysteem niet bestaat. Kenmerken van deze opleiding:

  • Een beroepsopleiding met een eigen productieafdeling
  • In 2014 in ’t huidige gebouw begonnen: een goede en ruime locatie
  • Op basis van het Zwitserse onderwijssysteem, maar met eigen curriculum
  • Twee- en driejarige opleiding
  • Bij behalen van diploma, kan er elders gesolliciteerd worden
  • Diploma is geaccrediteerd door Albanese overheid
  • Veel aandacht aan het onderhouden van relaties

Albanese lunch
In 20 minuten doorgelopen naar Robert en Danja Duits in Prush, die met hun kinderen aan een weg wonen zonder naam… Dan moet je maar tegen de postbode de naam van je buren zeggen, die komt er dan wel uit! We werden getrakteerd op een echte Albanese lunch: heerlijk!

Bezoek aan een kleine kerk
Om 14.45 uur verder gegaan naar de Kerk van de Nazarener in de wijk Kombinat, waar we welkom werden geheten door diverse gemeenteleden en ds. Ergest. We hoorden hoe een kleine gemeente zich heel actief inzet voor de bewoners van de wijk, met beperkte middelen en mankracht, maar met veel liefde. Er zijn veel migranten, er is een zeer hoge werkloosheid van zo’n 60% en dito sociale problemen. De kerk is de hele week open om iedereen die dat wil een luisterend oor te geven of op een andere manier aandacht te geven: dagbesteding aan de jeugd, huiswerkbegeleiding, lunches, bijbelstudie, enz. Er is hoop voor de hopelozen door het reddend Evangelie van de opgestane Heer Jezus.

Andy en Klajdi spraken een helder getuigenis uit over hoe de Heer in hun leven is gaan werken, en welke taken ze nu binnen en buiten de gemeente mogen doen.

“Hier ben ik”
Tenslotte zijn we naar de voormalige textielfabriek van Kombinat gelopen waar zo’n 1.000 gezinnen wonen, vaak zonder behoorlijke voorzieningen en inkomsten. We bezochten Cimy van 55, die vertelde over zijn afnemende gezondheid, zijn armoede, zijn harde leven, maar zijn toenemende vertrouwen in de opgestane Heer en het woord dat hij van Hem ontving: “Je hebt nog veel voor me te doen.” Zijn antwoord: “Heer, hier ben ik.”

We eten gezamenlijk in restaurant Era, waar we deze week voor de tweede keer zijn.

Bezinning
De dag wordt door Johan in stijl afgesloten. In de vorm van een Luthers vesperstaan we samen stil bij het thema ‘Doorbreken van gewoonten’.

Tijd om naar bed te gaan. Morgen om 6.15 uur in de bus… naar de mannengevangenis in Fier.

Lex Wind