Eerste indrukken

Vrijdagmorgen 8 juni

Het is wat mistig onderweg naar station Amersfoort en wat regen zelfs.
Berlijn belooft warm te worden, 30 graden…

Langzaam druppelen de reisgenoten binnen op station Amersfoort. We gaan in een kring staan en vragen Gods zegen voor de reis. Het perron wordt gezocht en we wachten geduldig op de trein. De trein arriveert, we stappen in en daar gaan we. We proberen elkaars naam te onthouden, wat nog niet méévalt. Gesprekken volgen over en weer over de meest uiteenlopende onderwerpen en de trein passeert diverse stations in Nederland.
We gaan Duitsland bijna in. Op naar Berlijn.

Via Osnabrück en Hannover en het kleine dorpje Stendal passeerden we de Elbe en gingen we verder het voormalig Oost-Duitsland in. De GZB had een mooie puzzel samengesteld met een kleine 45 vragen over de DDR. Bijzonderheden, wetenswaardigheden. Dat was wel even puzzelen en zoeken, maar uiteindelijk kwamen we best ver.

We komen in Berlijn aan waar het 30 graden was.

Gerard de Wit stond ons op te wachten en nam samen met Niek Tramper de groep mee. Dat was dus: snel naar het Hotel, inchecken en verfrissen en in een rap tempo klaar staan voor het volgende agendapunt. Rond kwart voor drie gingen we naar het Mauermuseum, waar we een inspirerende rondleiding krijgen van een getuige van vóór en na ‘Die Wende’. De Berlijnse Muur die er nog gedeeltelijk staat en die op sommige plekken letterlijk door woonwijken héén ging hebben we deels ook met markeringen nágelopen. Indrukwekkend.

Als we rond kwart voor zes op weg gaan naar het DDR Museum komen we in het museum nogmaals onder de indruk van leven in de DDR.