Jezus is vlakbij

maandag 11 juni

Het eiland Rügen staat vooral bekend als vakantieoord. In het hoogseizoen wemelt het er van toeristen. Alles ademt er Oostzeelucht. En denk bij het woord eiland niet aan iets kleins, want Rügen is veel groter dan je denkt. En dus… zijn er op Rügen ook steden. Inclusief grote nieuwbouwwijken vol flats. Of zoals ze in Duitsland zeggen: Plattenbau. Met alle grootsteedse problematiek die daar bij hoort: de tastbare aanwezigheid van armoede en achterstand, huiselijk geweld, gebroken gezinnen en eenzaamheid. Van de idealistische voorstellingen uit de tijd van het communisme is niet veel meer over, behalve de afwezigheid van de kerk. Want op Rügen kon je alleen wonen als je trouw was aan de partij.

In zo’n door atheïstische politiek getekende flattenwijk in Bergen auf Rügen werkt een missionair team onder de naam ‘Nebenan’. Jonge mensen die zich geroepen weten om in Christus’ naam naaste te zijn. Voor iedereen. Met het brengen van de christelijke boodschap kom je er hier niet. Die taal staat te ver van de mensen af. Wie het evangelie wil brengen, moet het praktisch maken. Vaak tegen allerlei vooroordelen in, niet in de laatste plaats van je eigen familie en vrienden. En dat gaat maar heel langzaam. Zelfs al beschik je, zoals Nebenan, over een mooie oude brandweerauto die elke week met een luifeltje ervoor dienst doet als straatcafé. (Maar toen ze van Nebenan met slecht weer een keer dachten ‘Vandaag maar niet’, kwam er meteen een appje van de bewoners: ‘Hé, waar blijven jullie nou!?’)

‘Weet je wat de mensen hier moeilijk vinden?’, vertelde het team. ‘Omgaan met tegenslagen en conflicten.’ Missionaire aanwezigheid betekent dus: tussen de mensen in wonen en leven, en dan soms, als de gelegenheid zich voordoet, iets laten zien van vergeving en verzoening. Laten zien: Jesus ist nebenan. Jezus is naast je.

Wij waren erg onder de indruk van deze toegewijde, gelovige, trouwe, geduldige en moedige broeders en zusters. Twee aan twee hebben we door de wijk gewandeld, en voor de mensen die er wonen gebeden. En voor het team van Nebenan.