14 en 15 juli – Umami en pittige pepers

Van een rijdend welness-centre, naar elke dag ontbijten op het dakterras! Chiclayo heeft ons véél smaken van Peru laten proeven. Op de eerste dag onbekend fruit bij het ontbijt, eend (pato) of geit (cabritto) bij het middageten en ’s avonds de kookworkshop van chefkok Pierro. We maakten Ceviche, een rauwe visschotel gegaard in het zuur van limoen. Tijdens het koken leerden we dat er naast zoet, zout, bitter en zuur nog een vijfde smaak bestond: ‘Umami’, oftewel hartig. De waaghalzen die in plaats van ‘umami’ kozen voor de pittige variant van het eten, hadden de traantjes in de ogen, maar wát was het gezellig aan tafel bij Matthijs en Rosa thuis! We spraken aan het eind allemaal iets beter Spaans, Frans en Duits. Een Peruviaan aan tafel wist zelfs beter Duits te spreken dan wij.. De kinderen vermaakten zich ook prima met al die Nederlandse gasten die hun huis waren binnengevallen.

’s Ochtends hadden een aantal van ons de ingrediënten voor de kookworkshop ingekocht op een lokale markt. Daar kwamen alle geuren en kleuren van het Peruaanse eten je tegemoet. Het overige deel van de groep ging de nieuwe ruimte voor de gemeente Fuente de Vida wit verven, waar de gemeente zondagmorgen ook meteen voor het eerst dienst had. In die dienst waren we écht samen. We zongen Spaanse en Nederlandse liederen, maakten muziek, luisterden naar elkaar en Naomi en Annerieke zongen samen met een gemeentelid een lied die ze zaterdagmiddag al samen hadden ingestudeerd. De dienst was pas afgelopen toen we met z’n allen een verrukkelijke taart hadden opgegeten en we genoten van de verhalen die de gemeenteleden ons vertelden over vroeger in Peru.

Zondagmiddag konden we lekker uitwaaien aan het strand en sloten we de dag af als groep af met een soort kleine, maar indrukwekkende en rustgevende Taizé-viering bij de familie Geluk thuis. De dag is echter nooit helemaal goed afgesloten, als er niet eerst ook nog lekker gegeten wordt. Hoe dan? Gewoon met een lekker Hollandse barbecue en veel spelletjes! 😉

Matthijs, Rosa en de kids, ontzettend bedankt voor jullie gastvrijheid! Morgen beginnen we aan onze trektocht door de Andes.