Woensdag 25 juli – Kennis maken met Malawi

Vandaag hoefden we er niet super vroeg uit. We mochten even bijkomen van de lange reis. Om 8 uur moesten we klaar staan en aan tafel zitten voor het ontbijt. Nadat we klaar waren met eten en opruimen, gingen we een bijbelstudie doen. Eerst heeft iedereen een verhaaltje over zichzelf gedaan en verteld waar hij/zij het meest naar uitkeek en of juist tegenop keek de komende weken. Er kwam van alles uit. Hierna gingen we lezen uit de Bijbel en gezamenlijk wat liederen zingen. Even snel nog een kopje thee/koffie/water en op naar de markt! We gingen hier lopend naartoe.

Ik vond de markt heel bijzonder. Iedereen spreekt je aan, omdat ze iets aan je willen verkopen. Het gaat ongeveer zo: ze komen naar je toe, geven je een hand, vragen hoe gaat, pakken iets leuks voor je en geven het aan je en zeggen: I’ll give you good price. We konden hier wel om lachen! Ze hebben heel veel zelfgemaakte spullen die ze verkopen; standbeelden, schilderijen, tassen, spellen, armbandjes en veel houtwerk. Het is heel mooi om te zien wat ze allemaal kunnen.

Toen we bij die markt klaar waren, gingen we ergens lunchen. Dit was heerlijk! Je kon uit van alles kiezen. De meesten namen een cheeseburger, maar sommigen ook een omelet, pannenkoek of een salade. Ieder lunch zag er verrukkelijk uit. Er stond een zelfgemaakte auto bij restaurantje met een glijbaan eraan. Sommigen zijn wezen klimmen en glijden en daarna was hun broek/rok/jurk vies van het stof die op de glijbaan zat. Makkelijk eraf krijgen was het niet!

We gingen weer door naar een andere markt. Deze markt was heel anders. Dit was over het algemeen vooral kleding. De kraampjes zaten dicht op elkaar en er stonden rijen van mensen die met hun armen uitgestoken stonden met allerlei kledingstukken erom heen hangen. We werden hier vooral veel aangekeken en niet echt aangesproken. Veel mensen hadden het over ons, ze zeiden telkens een zin met muzungo erin. Dit betekent ‘blanke’.

We zijn hierna ook nog even naar de groentemarkt geweest. Hiervoor moesten we over een bruggetje lopen. We hebben diegene die de brug gemaakt heeft, nog even op de foto gezet. Hij had mooie poses. We gingen door naar de markt. Wat was dit toch een lolletje! Er maakten mensen foto’s van ons en ook selfies met ons. Ze waren er erg vrolijk en zwaaiden naar ons. Iedereen heeft er erg gelachen! Toen we hadden wat we moesten hebben gingen we weer terug naar ons huisje. We hadden een lijstje gemaakt wie moest koken, dekken, afruimen en afwassen. Vandaag aten we nasi! Dit natuurlijk ook met ei en satésaus. We hebben na het eten nog even ons lied ‘ik wens jou’ geoefend en daarna zijn we naar bed gegaan, want we moesten de volgende dag er vroeg uit.

Door: Serma