Vrijdag 3 augustus – laatste dag in Ekwendeni

Vandaag ging  de groep weer door de helft. We hadden dezelfde groepjes als vorige week. Voordat we op outreach en naar Luhomero gingen hebben we ons laatste ontbijt in het guesthouse gehad.

Rond kwart voor 7 kwamen Gert en Rieneke ons ophalen om naar het ziekenhuis van Ekwendeni om naar de devotion. Deze dienst was merendeels in het Chitumbuka en soms een stukje in het Engels. Het was een mooie opening.

Na de dienst zijn de groepen uit elkaar gegaan. Deze keer ging ik met Rieneke mee op outreach. Voordat we op bezoek gingen bij de mensen hebben we een rondleiding gehad door het ziekenhuis. Het was heel interessant om te zien hoe ze het ziekenhuis hebben ingedeeld en hoe ze te werk gaan.

Het duurde best wel lang voordat we echt op pad konden. We moesten ons eerst voorstellen aan iemand van de administratie, hij is een soort 2e baas als de officiële weg is. Ook hebben we heel even met de arts van het ziekenhuis gesproken. Dit was leuk want hij kon een beetje Nederlands.

Om half 11 konden we  vertrekken. Onze 1e patiënten waren kinderen. Ik vond het best wel moeilijk om te zien dat deze kinderen zo ziek zijn. De andere patiënten waren allemaal wat oudere mensen. Aan de buitenkant zag je vaak niet dat ze ziek zijn. Echter zijn ze heel ziek en zitten ze zwaar aan de medicatie. Het was heel mooi om te zien hoe positief ze in het leven staan ondanks dat ze zo ziek zijn.

‘S avonds hebben we heerlijk bij Gert en Rieneke gegeten. We hebben echt Hollands gegeten namelijk pannenkoeken.

Het was een leerzame en zware dag die ik niet snel zal vergeten

Door: Annelieke