Je travaille….. ik ben aan het werk?.

Na de feestdag van woensdag werd het donderdag tijd om de handen uit de mouwen te steken. De kerk van Le Mas d-Azil is helemaal van hout en de gemeente zijn vooral mensen van boven de 70. Dat betekent dat ds. Bernard onze hulp goed kan gebruiken bij het schoonmaken van de kerk. De banken worden met groot enthousiasme door Naomi en Joelle  ingesmeerd met terebantine . Jonneke en Charlotte (ja ja, een tweeling, Les Jeumelles, hoe vaak horen we dat woord?) heeft het tot hun persoonlijke roeping gemaakt om de vloer te laten glanzen als een spiegel. Ondertussen zijn anderen bezig de schuur uit te ruimen met héél veel troep en JP (Jean Pierre) klauwt nog even een keldertje in de kerk leeg. Het is nog niet helemaal klaar, als we tussen de middag een heerlijke maaltijd krijgen voorgeschoteld.

’s Middags worden we meegenomen naar de Grot, door Gilles die daar lange tijd heeft gewerkt. We maken een mooie wandeling naar boven met prachtige uitzichten. Het is even klimmen en klauteren, maar dan is het tijd voor een rustpauze. Gilles vertelt daar hoe hij christen is geworden en na een tijd van afwezigheid weer betrokken geraakt is bij de gemeente van Le Mas. Hij vertelt hoe belangrijk het voor hem is om op weer naar de kerk te gaan en betrokken te zijn bij de bijbelstudiegroep die na vorige zomer is gestart. Het raakt ons hoe open en eerlijk hij zijn verhaal vertelt, en hoe hij ervan geniet om met ons op te trekken.

Op vrijdag poetsen we de banken die nog gedaan moesten worden en de tweeling mag de vloer opwrijven met een wollen doek. Hun persoonlijke project is GLANSrijk geslaagd. JP en JW, oftwel Jean Pierre en Jan Willem doen allerlei klusjes in de pastorie. Ds. Bernard moet afstand doen van zijn geliefde, maar doorgezakte bank….
Ondertussen vertrekken Elisa, Joelle, Naomi, Ditty en ds. Bernard naar de kerk van Rieubach. Ook daar is het héél lang geleden dat de banken zijn schoongemaakt en ingewreven. Volgens de ds. doen wij het werk voor de komende 50 jaar, maar hopelijk is dat een grapje.
We hebben wel eer van ons werk, want zaterdagavond is er een groepje muzikanten die een concert geeft in deze kerk. Na een ochtend werk glimt de preekstoel als een spiegel en is de kerk weer mooi schoon.

Naast het klussen in de kerk is het heel bijzonder om de mensen hier te ontmoeten. Het betekent heel veel voor hen, dat we voor hen zingen. Zo waren we even aan het oefenen in de kerk, en kwam Delfine net door de straat en we vroegen haar even naar binnen in de kerk. Vorig jaar hebben we ook voor haar gezongen in het verzorgingstehuis, ze is een jong lid van de gemeente die verder weinig leeftijdsgenoten heeft om het geloof mee te delen. Afgelopen tijd heeft ze een ernstig ongeluk gehad. Het was een grote bemoediging voor haar dat we met en voor haar zongen, ze bedankte ons heel hartelijk. We zijn ook bij een vrouw thuis geweest om te zingen, haar dochter kwam nooit het huis uit om naar de gemeente te komen, omdat ze haar zieke moeder verzorgde en daar ook  redelijk alleen voor staat. We zongen ‘Blijf bij haar Heer’. Dat is ons gebed voor deze zieke vrouw. En haar dochter.

Zondag preekte de ds. eerst in Lézeres. Daar waren 5 gemeenteleden, maar we hebben de dienst beleefd als een kleine familie. De diens in Le Mas was daarna een hele fijne samenkomst, waarin ds. Bernard opnieuw preekte over psalm 34. Gelukkig had Harriet de dienst vertaald voor ons, zodat we best veel konden volgen.

Kortom, samen delen, samen klussen, samen lachen, samen zingen, samen ontroerd over de kracht en kwetsbaarheid van deze kleine gemeente. We bidden dat God ook hen nabij wil zijn, en jonge christenen wil geven in deze gemeente.

Een hártelijke groet van ons allemaal! We genieten hier heel erg, maar voor een blog typen hebben we helaas weinig tijd. Sorry als u dus even moest wachten, maar we zijn heel vaak samen met de gemeenteleden of aan tafel. Schermtijd is heel beperkt? en dat is ook wel eens goed natuurlijk!
Maar we komen u graag een keer in de gemeente vertellen hoe we deze reis hebben ervaren, dus nodig ons gerust uit!

John Pieter, Elisa, Naomi, Joelle, Jonneke, Charlotte, Jan Willem en Ditty