Dag 2 – zaterdag 22 september

Een dag vol indrukken

Gisteren, of eigenlijk vanochtend vroeg, kwamen we na veel vertraging (ook bij de tweede vlucht!) om half 2 in ons mooie hotel Vila 60 aan. Na een korte nacht en een heerlijk ontbijt en een mooi ochtendgebed van Anneke W. gingen we naar de dankdienst voor het leven van Miriam, het dochtertje van Maarten en Gerdien Blom dat in augustus zo plotseling overleed.  Miriam is in Nederland begraven, maar nu was er ook in Tirana een moment om haar samen met de Albanezen te gedenken. Het was een emotioneel en indrukwekkend moment. Wat moeilijk om het verdriet te zien, maar tegelijk ook: wat mooi om met elkaar te geloven dat ‘kleine zendeling’ Miriam haar dienst in de hemel mag voortzetten. Door deze moeilijke gebeurtenis komen hemel en aarde dichterbij elkaar, zei de predikant. Hij benadrukte ook dat Maarten en Gerdien in al hun verdriet steeds God voorop zetten. “Alleen christenen kunnen zingen in hun verdriet.” De predikant nodigde Maarten en Gerdien en hun kinderen op het podium, en daarbij ook hun vrienden, om hen letterlijk met gebed te kunnen omringen. Mooi!

Na de dienst vetrokken we naar het oude gedeelte van de stad Kruje, waar een heerlijke Albanese lunch op ons stond te wachten. Onderweg konden iets van het land zien: oude en nieuwe gebouwen, verkeerschaos door zeer ruime verkeersregels, en koeien op de weg. In Kruje bezochten we een mooi museum en de ‘bazaar’: een gezellig straatje met authentieke winkeltjes. Leuk om te merken hoe de groepsband steeds sterker wordt en er allerlei nieuwe contacten ontstaan. Terug in Tirana sloten we de dag af met een bezinnend moment door Gertine. Wie daarna nog energie had, ging nog even de stad in, maar dit was ook het moment om alle verloren slaap van gisteren in te halen.