Dag 4 – mandag 24 september

Op stap met ShKBSh

Na de opening met gebed door Jeannette mochten we weer heerlijk genieten van het ontbijtbuffet. Om 8.15 uur kwamen 9 medewerkers van ShKBSh (Albanese gevangenenzorg) groepjes van 3 of 4 vrouwen ophalen om naar een gezin/familie te gaan van een gevangene. We wisten van tevoren niet waar we terecht zouden komen en wat we daadwerkelijk voor het gezin konden betekenen. Ieder had een pakje stroopwafels en een zakje bloemenzaad uit Nederland meegenomen. Later in de middag zouden we verslag doen van onze bevindingen. De lunch zouden we ook met hen hebben.

De bevindingen waren heel divers maar over het algemeen ook erg schrijnend. Een gezin waarvan de vader in al 1,5 jaar in voorarrest is wegens cannabisvervoer en 10 jaar gevangenisstraf boven het hoofd heeft hangen (vermindering is mogelijk wanneer je veel geld kunt betalen). Moeder heeft een afspraak met de advocaat, ondertussen is het dochtertje van 7 alleen thuis met haar broertje van 4. Dit gebeurt wel vaker waardoor zij achter raakt op school. We hebben boodschappen gedaan voor het gezin, de meest noodzakelijke dingen en nog wat extra’s ook voor de kinderen. De flat blijkt in zeer slechte staat. Op onze vraag of we iets konden doen was het antwoord: schoonmaken. Het gezin is door ShKBSh gekoppeld aan een tandartsengezin en die neemt hen mee naar de kerk. Het meisje laat trots haar kinderbijbel zien. Op de valreep ontmoeten we toch nog hun moeder en horen we ook haar verhaal.

Zo zijn er meer voorbeelden. Een ander groepje heeft meegeholpen in de kas, door ShKBSh gegeven om inkomsten te kunnen hebben; of een stuk van de tuin omgespit. Bij sommigen was het huis keurig netjes gemaakt en bij anderen was het erg verwaarloosd. Ieder heeft een steentje mogen bijdragen en iets van de dienende liefde van Christus kunnen laten zien. Niemand zal dit vergeten. Na het delen van elkaars bevindingen hebben we met ons ‘eigen’ groepje voor het bezochte gezin gebeden.

’s Middags zijn Vita en Suela gekomen en hebben we met elkaar kaarten geschreven voor de vrouwen in de gevangenis. Morgen hopen we hen te ontmoeten bij de kerkdienst aldaar. De meegebrachte kinder- en damessokken konden ook meteen ingeleverd worden.

Corrie N. deelde met ons haar overdenking over 2 Kor. 9: 1-15. We hebben vandaag mogen dienen uit dankbaarheid. We mogen het in Zijn hand geven, Hij zal het gezaaide vruchtbaar maken!