Dag 8 – 28 september

U bracht ons samen

Vanmorgen na het ontbijt vertrokken we met de bus naar de huizen van een aantal vrouwen uit het project van Gerdien Blom, waar we in groepjes zijn gaan koken. Voor elk groepje was een tolk uit de gemeente aanwezig zodat we met elkaar konden communiceren. Sommigen van ons hadden eerst uit de moestuin groenten en fruit gehaald om vervolgens traditionele Albanese gerechten te gaan bereiden. We werden gastvrij ontvangen, soms ook door een oma en dochters van de vrouwen. Na het koken hebben we een gezellige maaltijd gehad. Na de lunch vertrokken we naar de kust. Ondanks de bewolking gingen de dapperste onder ons het water in. Anderen maakten een wandeling langs het strand of pakten een ligbed.

Tijdens een prachtige ( rode) zonsondergang hebben we liederen gezongen, gebeden en ervaringen gedeeld. Anneke las met ons uit de Bijbel, 1 Korinthe 12: “Ook wij allen zijn door een Geest tot een lichaam gedoopt, hetzij dat wij Nederlanders zijn, hetzij Albanezen, hetzij gevangen, hetzij vrij, wij allen zijn van een Geest.’ Van Tineke en Arja kregen we als herinnering een mooie boekenlegger. “Bloei op de plaats waar God je geplant heeft”, stond er op de boekenlegger van Arja. Laten we blijven bidden voor alle mensen die  we ontmoet hebben tijdens deze reis.

Anneke en Mathilde werden hierna toegesproken en namens ons allen bedankt voor de geweldige organisatie van deze week. Mathilde vroeg ons een korte reactie te geven van deze week:

+ een reis met een traan en een lach.

+ grote kloof tussen rijkdom en armoede.

+ diep respect voor de werkers in de gevangenis en het psychiatrisch ziekenhuis.

+ eenheid met christenvrouwen, Albanees of Hollands, met of zonder tanden. ( “U maakt ons een, U bracht ons samen”)

We besloten de dag met een heerlijk diner in Restaurant BelConti aan zee.