Wandeling+

Dag 2: Vrijdag 9-11-2018

Rond 8.00u stonden we op om gezamenlijk te ontbijten in het hostel en de dag te openen. We namen de dag door en om 9.30u werden we weer opgehaald door Leendert. Eerst liepen we naar een supermarkt om inkopen te doen voor onze lunch en daarna liepen we door naar het appartement van Leendert en Nelleke. Hier hebben we eerst onze leervragen besproken en onze verwachtingen van deze paar dagen uitgesproken.

Daarna hebben Leendert en Nelleke veel verteld over hun missie hier in Praag, hoe ze hier zijn gekomen en vooral verteld welke activiteiten ze ondernemen om een gemeente te vormen. Om te begrijpen hoe de structuur van Network Praha werkt is het belangrijk om bepaalde dingen van de Tsjechische cultuur te weten. Hieruit kwam vooral naar voren dat de bevolking niet veel met het geloof of de kerk heeft en heel individualistisch en anoniem leeft. Het is dus een uitdaging om in contact te komen met mensen omdat dit niet erg in de cultuur verworven is. Toch vinden Nelleke en Leendert het belangrijk om contact te maken met de mensen en relaties te onderhouden. Het kost veel tijd om een goede relatie op te bouwen met de mensen maar het kan de ‘zoekers’ wel verder helpen.

Na het gesprek hebben we onze lunch gemaakt en daarna zijn we de stad gaan verkennen. We hebben een paar highlights bekeken en hebben de mooie brug met standbeelden gezien. Uiteindelijk eindigden we met nog wat tijd over tot we gingen eten dus besloten we een klein museumpje in te gaan. Dit was helemaal ingericht om de hele geschiedenis van draaiorgel(tje)s te leren kennen. Eerst wisten we niet goed waar we beland waren maar het bleek ontzettend grappig en leerzaam. Daarna gingen we naar het restaurant waar we hadden afgesproken met Leendert en Nelleke en hebben we gezamenlijk gegeten.

Na het eten en gezellig na getafeld te hebben gingen we met Leendert een gebedswandeling maken. We begonnen bij het hoofdstation van Praag en hebben een wandeling gemaakt langs allerlei historische plaatsen. Hierbij vertelde Leendert waarom die plek betekenis heeft in de historie van Tsjechië, wie daar aan verbonden waren en voor wie we konden bidden. Zo maakten we een indrukwekkende wandeling langs plekken waar we overdag ook langs waren gekomen en lachend langs waren gekomen. Na de gebedswandeling zijn we terug gegaan naar het hostel en hebben we nog even gezellig nagepraat. Einde van dag 2!