Getuigen verbindt en bemoedigd.

Zondag 11-11-18

’s Ochtends zijn wij na het ontbijt en dagopening richting de eerste dienst gegaan. Wij spraken onderweg af met Leendert die ons meegenomen heeft.

Skalka
Skalka is een sobere, kleine maar levendige gemeente in een achterstandswijk waar men ook echt gemeente is, leed en liefde wordt gedeeld. Wij werden warm onthaald door de gemeente, de één wist ons aan te spreken in het Engels, de ander wuifde ons blij binnen. Om goed af te stoten begint men steevast met een lekker kop koffie, een stuk appeltaart of een van onze puur Hollandse stroopwafels. Er was een minuut of tien de tijd om een paar foto’s te schieten en kennis te maken, alvorens wij onze plaats namen op de tweede rij, vlak voor de alvast repeterende band bestaande uit een toetsenist, trommelaar, zanger, gitarist en fluitist. De dienst was volledig in het Tsjechisch wat het nogal lastig maakte om te volgen, de liederen hebben wij maar meegezongen om in ieder geval onze aanwezigheid te laten blijken. Ondanks de kleinschaligheid viel het op dat men echt een ‘gezin’ vormde, deze hechtheid in nodig in Tsjechië maar vinden wij in Nederland helaas niet snel. Na afloop van de dienst werd er de ruimte gegeven voor persoonlijke getuigenissen, men deelt veel en dit komt de band ten goede. De sfeer getuigd van medeleven, begrip maar ook aanwezigheid van broederschap, er gewoon zijn voor de ander. Het bijzondere verhaal van een bandlid die zijn dochtertje bijna verloor door toedoen van zijn voormalige echtgenote, het besluit van vergeving en de mogelijkheid van hereniging met hun dochter aan haar sterfbed maakte indruk. Getuigen verbindt en bemoedigd, onze God werkt nog, soms achter de schermen, soms op de voorgrond. Iets wat wij in onze gemeente wellicht onderwaarderen.

Direct na afloop van de dienst werd de mogelijkheid geboden de Tsjechen te verrassen met een stortvloed aan onderzoeksvragen. Een gemeente die het lastig heeft en erg in de minderheid is, is een bron aan waardevolle informatie.

’s Middags hadden we de tijd om wat te lunchen en de mogelijkheid om een paar uurtjes te bankhangen in ons hostel, blogs te schrijven, vragen te evalueren en wat spellen te spelen.

Network Praha
’s Avonds was het tijd voor de tweede dienst, deze vond plaats in de gemeente, de kerkplant waarbij Leendert en Nelleke Wolters bij betrokken zijn. Deze staat midden in de straat die bekend staat om haar prostitutie. Dit riep vragen op, waarom zou men het huis van de Heere uitgerekend hier willen hebben? Aan de andere kant was Jezus juist gericht op het ‘uitschot’, zondaars, tollenaars, prostituees, armen, daklozen noem maar op. Ook dit was een klein kerkje, naar zeggen bestaande uit zo’n 30 gemeenteleden. In de kerk werd er gepreekt over ‘singles’, alleenstaanden die zich te midden van alle ouders soms erg eenzaam kunnen voelen. Network Praha stelt in haar visie voorop dat men een kerk wilt zijn ook voor singles. Na afloop van de dienst was er opnieuw een mogelijkheid om te praten met gemeenteleden, dit keer deden we dit gezamenlijk met Marc, een zendeling uit Canada. Marc heeft familie in Nederland, komt uit Canada en is reeds 23 jaar actief in Praag. Marc was een bron aan wijsheid, maar vooral eindeloos veel energie, iedere vraag werd uitgebreid behandeld. Na een uur zeiden wij Marc gedag en verlieten de inmiddels rustige kerk en betraden de alledaagse drukke straten van Praag weer.

De dag is teneinde gekomen, de groep is moe van de ervaringen en ‘interviews’ er wordt besloten snel ergens wat te eten en richting huis te gaan. Omstreeks 00.00u liep onze dag dan toch echt ten einde… op naar de laatste dag.