Thee, health en de boerderij

Dag 3

Wakker worden met wéér een prachtig uitzicht! Na een gezamenlijk ontbijt gaan we richting de theefabriek. Na het aantrekken van de witte jassen gaan we het hele proces bekijken: sorteren, drogen, malen… Binnen 24 uur wordt een vers blaadje verwerkt tot echte thee.

Na de theefabriek zijn we doorgegaan naar de Health Clinic. We hebben hier een rondleiding gehad. Als je hoort dat ze hier kleine operaties uitvoeren en dan de operatiekamer ziet, moet je behoorlijk wat hygiëne regels uit Nederland vergeten. Iets verderop lagen twee vrouwen te wachten  op de bevalling, 1 vrouw was 2 uur geleden bevallen. De moeder zat al parmantig op bed. Zij blijft hier 24 uur voor controle en als alles goed is, gaat ze zelf lopend(!) met de baby naar huis. Dit kan een paar uur lopen zijn…  In de bevallingskamer staan 2 bedden naast elkaar zonder een gordijntje. Mannen zijn daar niet toegestaan.

’s Middags namen we een kijkje op het werk van Rik. Daar is ook een opleiding voor alleenstaande moeders. Ze leren daar naaien op (prachtige) Singer naaimachines. Zo kunnen ze geld verdienen om voor hun kinderen en zichzelf te zorgen. Een mooi project!

Het volgende bezoek was een boerderij. Over een smal weggetje naar beneden klauterend kwamen we hier aan. We werden rondgeleid door een hele enthousiaste manager. Hij liet ons zien hoe ze stekken en wat de gedachte is over hoe ze werken. Ze willen graag de mensen in de omgeving betrekken om zelf ook aan de slag te gaan. Zo heeft iedereen profijt van deze boerderij.

Al met al dus een hele mooie dag, morgen gaan we het woud in naar een primitief gebied, we kijken er naar uit!