Een bijzondere ervaring

Dag 4 en 5

De afgelopen dagen waren heel erg bijzonder. We bezochten Nyambigoma en Bweyeye, twee kleine arme dorpjes in het regenwoud.

De reis hier naartoe was al wel een dingetje, de wegen waren onverhard in de bergen en soms moesten we even uitstappen om stenen te rapen zodat we door konden. Overigens was het uitzicht over het regenwoud onbeschrijfelijk prachtig, onvoorstelbaar!

We bezochten dorpjes waar de voedselprojecten van Caroline zitten, dit zijn hele arme plaatsjes. Hier hebben we mensen ontmoet en bordjes met eten uitgedeeld aan ondervoede kinderen. In dit project krijgen de kinderen eten en de moeders krijgen trainingen hoe ze hun kinderen gezond kunnen voeden.

Sommige kinderen krijgen enkel 2 keer in de week een bordje eten, en verder helemaal niets. Dit was best heftig om te zien.

We sliepen in de nieuwe pastorie en douchen deden we met een teiltje water. De wc moest ook met een teiltje doorgespoeld worden.

We gingen ook op verschillende huisbezoeken, bij een van de huisbezoeken diep in de bergen, woonde een vrouw met haar man, 9 kinderen en kleinkind. Haar jongste kindje was 4 dagen oud. Na de bevalling in de health clinic was ze met de baby op de rug naar huis gelopen, deze tocht duurde 2 uur (door de bergen) in de hitte! Dat kunnen wij ons in Nederland toch niet voorstellen!!

Tijdens deze twee dagen hebben we heel veel geleerd. Vooral dat wij soms heel erg kunnen zeuren over de smaak van ons toetje, maar ze hier überhaupt al blij zijn met een hapje eten. Ook waren we onder de indruk van het enthousiasme van de kinderen (en moeders), ondanks de omstandigheden. Hoe reageren wij als het moeilijk is?

Het waren hele mooie en indrukwekkende dagen, teveel om in een blog te beschrijven!