Heel veel kinderen

Dag 11

Donderdagochtend word ik wakker in Kigali. Het is dezelfde kamer als waar ik de eerste nacht heb geslapen. In Cyangugu deelde ik een kamer. Nu moest ik ineens een eigen wekker zetten!

7 uur was het plan om te ontbijten. Dit kon niet helemaal gehaald worden. Iedereen was om 7u in de ‘eetzaal’, maar het ontbijt was nog niet gereed. Het is toch geen Europa.

Na het ontbijt gaan we een basisschool bezoeken. Het gebouw heeft een dubbele functie. Het is een klaslokaal, en een kerkgebouw.

Bij aankomst zitten de kinderen allemaal al in de klas, ze zijn vol energie om ons te ontvangen. Wat opvalt is dat de kinderen er beter uitzien dan we eerder in Cyangugu hebben gezien. Ondervoeding lijkt hier gelukkig niet (meer) het probleem. We hebben in groepjes spelletjes gedaan met de kinderen. Zowel binnen als buiten, het was leuk om de kinderen zo enthousiast te zien! Het spelmateriaal was beperkt, de manier van lesgeven was hier nog niet van een hoog level. Hier kunnen ze wel ondersteuning van organisaties als de GZB voor gebruiken.

De lunchpakketten hadden we meegenomen. Deze hebben we opgegeten in een mooi park. Hier hebben we als groep heerlijk gerelaxt.

Aan het eind van de middag hebben we een andere school bezocht. Ik heb nog nooit zo’n grote basisschool gezien. 17 klaslokalen, 2708 leerlingen! De school heeft groots uitgepakt. Na het bekijken van meerdere onderdelen van het gebouw, stonden er buiten stoelen voor ons klaar. Er werd een bijzonder optreden aan ons gedemonstreerd! Verschillende sprekers, zanggroepjes en toneelstukjes hebben we mogen aanschouwen. Na afloop werd het een hele klus om de auto te bereiken. Alle kinderen wilden ons namelijk aanraken en stonden in de weg, het waren ontzettend veel kinderen! In het begin was dit leuk, na verloop van tijd werd het steeds moeizamer om vooruit te komen, waardoor het wel een beetje vervelend werd.

’s Avonds kwamen we weer aan bij het guesthouse. Wat ik niet van plan was gebeurde toch: Ik ging een broek proberen te wassen. De kinderen van de ochtend hadden hem helemaal vies gemaakt. Ik heb hem niet schoon gekregen.

Na het eten werd, zoals gebruikelijk, de planning voor de vrijdag besproken. We hebben weer zin in de volgende dag!