”Gedwongen” toerist

Vandaag beloofde weer een mooie dag te worden. Om half 9 stond het ontbijt weer klaar, zodat we op tijd naar Tyrus konden gaan. Naast het bezoek van de stad, stond ook het ontmoeten van een Amerikaanse zendeling op het programma.

Na het eten kwamen Wilbert en Heleen echter aanrijden met het nieuws dat we opnieuw onze plannen van gisteren moesten wijzigen. Alle wegen waren opnieuw gesloten; gelukkig was er al een alternatief bedacht. We konden wel naar Jeita Grotto gaan, een grote druipsteengrot in de buurt, en daarna een Romeinse tempel bekijken.

Zo gezegd, zo gedaan. Hoewel we niet naar Libanon gekomen waren om enkel de toerist uit te hangen, werden we blij verrast.

Jeita Grotto is een gigantische druipsteengrot. Enorme stalagmieten en stalactieten bedekken bodem, wand en plafond. Diep onder ons zagen we in de grot een rivier stromen. We konden niet anders dan instemmen met de leus dat deze grot ‘Gods Cathedral’ is.

Vol verwondering maakten we daarna nog een korte bootreis over de rivier. Vanuit het water bleef deze grot ons imponeren.

Na een lunch gegeten te hebben bij een pizzeria reden we door naar Faqra Ruins. Dit is een oude Romeinse tempel die bovenop een berg vanuit de rotsen letterlijk oprijst richting de hemel. Doordat deze tempel gerestaureerd is, kregen we een goede indruk hoe men vroeger de goden probeerden te dienen. Voorin in het gebouw kon de gewone man toezien hoe in het ‘heilige’ bovendeel de priester aan de goden offerde. Onze gedachten gingen natuurlijk gelijk uit naar de tempeldienst van het oude Israël.

Aan de linkerkant van de tempel zijn overblijfselen van een Byzantijnse doopskerk te zien. Wilbert vertelde hoe de oude kerk het doopritueel uitvoerde; eerst kregen de dopelingen catechese, daarna werden ze op de paasdag gedoopt en in wit gekleed. Een mooie les temidden van de ruïnes.

Na deze informatieve middag besloten we nog een koffietje te doen in een chocoladerestaurant. Vervolgens reisden we af naar KCHAG om ons op te frissen en te dineren. De avond werd bij Wilbert thuis mooi afgesloten door spelletjes te doen.

PS De foto’s van de binnenkant van de grotten zijn niet van onszelf, omdat bezoekers geen foto’s mogen maken.