Geschiedenislessen

CapeMcLear, dat was onze bestemming vandaag, de bakermat van de kerk (CCAP) van Malawi. In de tweede helft van de 19e eeuw kwamen daar de eerste Engelse zendelingen Malawi binnen. Rond 1875 zette David Livingstone er voet aan de grond.

Meerdere zendelingen werden er gestationeerd, o.a. dokter William Black. Hij overleed, op 32-jarige leeftijd nog maar, aan de gevolgen van malaria, een ziekte die ze toen nog geen naam konden geven. We stonden bij zijn graf. Abusa prof.dr. Silas Ncozana nam ons mee naar de geschiedenis van de CCAP. Daar waar mogelijk maakt hij zich sterk om de politieke inmenging van de overheid binnen de kerk terug te dringen, en vertelt hij dus graag over de geschiedenis van de kerk in Malawi. Na een gezamenlijke lunch zingen we nog ‘Abusa zikomo’ (dominee bedankt), ook geven we hem het ‘Zegen hem algoede’ mee. Zichtbaar geroerd nemen we afscheid.

Voor de middag staat er free time op het programma. We genieten op en rondom Lake Malawi. We krijgen de gelegenheid te snorkelen. Amazing! Wat een schoonheid en veelsoortigheid aan vissen! ‘Heer, onze Heer, hoe machtig is Uw Naam op heel de aarde’!

En dan naar huis, echter de auto is op slot (sleutel nog in contact). Ook m.b.v. locals lukt het ons niet het slot te ontgrendelen. We zijn genoodzaakt de avond hier te blijven (wachtend op een reservesleutel), maar maken er met elkaar iets gezelligs van. Intussen beseffen we dat we morgen weer in de dorpen (bij onze collega’s) worden ‘gedropt’, maar de morgen zal voor zichzelf zorgen, het is in Zijn hand!

ds. Ewout van den Noort