‘Thank you, Jesus’ en vechten tegen aanvallen van de duivel

Dit was alweer de laatste bijeenkomst van onze interculturele Bijbelstudie. De avond begon met een video waarin Zuid-Sudanese en Ugandese studenten een lied lieten horen dat was opgenomen tijdens een ‘morning devotion’ (ochtendviering). De tekst ‘Thank you, Jesus’ werd in verschillende talen herhaald en dit was een toepasselijke manier om deze Bijbelstudie te beginnen. We zijn dankbaar voor de gelegenheid die we hebben gehad om samen de Bijbel te bestuderen en te onderzoeken hoe dit ons eigen leven raakt.

Deze keer lag de focus op Efeze 6, over de geestelijke wapenrusting die iedere gelovige moet aantrekken. Welk onderdeel van de wapenrusting lijkt ons persoonlijk het meest nodig? De eerste vraag van de avond daagde ons meteen uit om een keuze te maken. Kies je dan voor het schild van het geloof, omdat het zekerheid geeft? Of het zwaard van de Geest, om met het Woord van God in de hand actief te kunnen reageren op aanvallen van het kwaad? Maar ook de waarheid en het evangelie van de vrede zijn essentieel. Tja, kiezen is best lastig omdat alle onderdelen van de wapenrusting elkaar aanvullen!

Bij het bespreken waarom we de geestelijke wapenrusting nodig hebben, spraken onze Zuid-Sudanese en Ugandese geloofsgenoten open over verdeeldheid tussen stammen, politieke machtsstrijd en angst die daaruit voortkomt. Verdeeldheid herkenden we wel en in Nederland moeten we ook alert zijn op een aantal meer subtiele vurige pijlen van de boze, zoals secularisatie, eenzaamheid en het opzoeken van ethische grenzen.

Uiteindelijk kwamen we zo ook te spreken over een “simpele vraag” van een deelnemers in Moyo: hoe vechten we tegen aanvallen van demonen. Voor ons Nederlanders toch nog best een ingewikkelde vraag, die veel gespreksstof opleverde… In Nederland zien we niet veel mensen die door demonen bezeten zijn (tenminste, de deelnemers aan deze Bijbelstudie niet), terwijl dit in Afrika vaker voorkomt. Een van de Zuid-Sudanese deelnemers kon zelfs zonder veel moeite een stappenplan geven voor de aanpak van duiveluitdrijving. Geloof en gebed werden benoemd als de belangrijkste onderdelen van het vechten tegen de aanvallen van de boze, en daar kunnen wij in Nederland natuurlijk ook veel mee! We beseften opnieuw waar het in het geloof om draait: het kwaad zal nooit het laatste woord hebben, Jezus is overwinnaar! Samen Efeze 6 lezen bracht ons zo terug naar de kern van het geloof.

In de afgelopen weken mochten we vier keer kijken in het hart van medegelovigen uit een andere context. We waren onder de indruk van de manier waarop we samen hierover konden praten en ons geloofsleven konden delen. We deelden verschillen, herkenden veel bij elkaar en mochten elkaar vooral ook bemoedigen, met het Woord van God in de hand. Jammer dat het weer voorbij is, dit smaakte naar meer!