Christus regeert, ook over Albanië

Zaterdag 24 september

De dagopening gaat over vrijheid in geloof en het lied ”Zegen mij”. Wij zingen “zegen hen!”, waarmee we het Albanese volk bedoelen. Na een heerlijk ontbijt wandelen we met GZB-zendingswerker Aad van der Maas door het centrum van Tirana.

Onze weg gaat door steegjes en langs oude, vervallen huizen. Daar bovenuit torenen enorm mooie, moderne en hoge flats uit, hoogstandjes van architectuur. Hier blijkt de tegenstrijdigheid van het land. Arm en rijk, het is enorm zichtbaar bij de flats met meer dan vijf verdiepingen, gebouwd na het communisme. Wonderlijk dat hiertussen zo maar een klein evangelisch kerkje staat. Het valt bijna niet op, maar ook hier gaat Gods werk door, al is het in het klein.

We belanden op het nationale Skanderbegplein. Skanderbeg is de nationale held van het Albanese volk. Hij drong in de 15e eeuw het Ottomaanse Rijk terug. Op dit plein werden in de communistische tijd militaire parades gehouden. Nu slenteren er toeristen rond, en wij ook.

Achter het plein staat een Grieks-orthodoxe kerk. Het is er stil en er heerst een eerbiedige sfeer. We kijken naar boven, naar een afbeelding van Jezus. Hij kijkt ons vanuit de koepel aan met het voor de orthodoxen belangrijke ”gebaar van de Drie-eenheid”, met zijn rechterhand. Zo mogen ook wij als christenen naar boven kijken om het van Hem te verwachten.

Op de Bijbelschool vertelt Aad dat de school is opgericht door een pastor en dat het inmiddels de grootste Bijbelschool van Albanië is. Aad zelf geeft hier les over onder andere pastoraat, diaconaat, mentoraat en religies en sekten. Inmiddels zijn er ongeveer honderd studenten. Zij volgen de lessen in de avonduren, omdat ze overdag moeten werken om rond te komen.

Hierna gaan we langs de kust en genieten we even van een plons in zee, en relaxen we langs het strand. Heerlijk!

De reis gaat richting het zuidelijke Berat, in een bergachtig gebied. Het restaurant staat op een berg met een prachtig uitzicht over de stad. We sluiten af in de tuin van het hotel. Het ”Omdat Hij leeft” weerkaatst tegen de muren. Dit lied zingen we de protestantse gemeente in Berat, waar Aad ook zijn Fokusi-lessen geeft, morgen toe.

Anne Marie Breman