Slava na Boga (Prijs God)

Na een heerlijk ontbijt in een lekker ochtendzonnetje op de bovenste verdieping van het hotel, hadden we de dagopening in de tuin. Daarna gingen we met de busjes op pad richting de Methodistenkerk in Gorno Ezerovo, waar voornamelijk Roma en Turken kerken. We werden door de dominee hartelijk begroet met Slava na Boga (Prijs God). De schriftlezing ging over Lukas 16: 1-13 over de onrechtvaardige rentmeester. Ook mochten we gezamenlijk avondmaal vieren. Tijdens de dienst zongen de kinderen ons in het Bulgaars toe en daarna zongen wij hen toe in het Nederlands. Gedurende de dienst kwamen er steeds meer kinderen binnen waarmee we na de dienst leuke Hollandse spelletjes, zoals zaklopen en de ballonnenrace hebben gedaan. Hoewel het heel goed was voorbereid door Heidi en Evelien, werd het toch een gezellige chaos met alle kinderen die enthousiast van spelletje naar spelletje renden. Na de dienst werden we op overheerlijk Bulgaars gebak getrakteerd en deelden we oer-Hollandse stroopwafels uit. Na gezellig met elkaar gesproken te hebben, zwaaiden de dominee en zijn vrouw ons uit met de Nederlandse woorden ‘tot ziens’!

Daarna reden we naar Sozopol, een oud toerisch kuststadje in typisch Bulgaarse stijl. Daar hebben we gegeten en rond gekeken in het havenplaatsje. Toen het weer tijd was om te vertrekken, reden we naar het Romadorp Ravna Gora. Vanochtend zaten we in een half afgebouwde kerk, vanavond zaten we bij een kleine stacaravan, waar de Romabewoners kerken. We pasten er niet in, vandaar dat ze een openluchtdienst hielden. We werden opgewacht door Natalya, de Bulgaarse evangeliste en we werden blij ontvangen door de Roma. Marleen hield een overdenking over Lukas 11: 1-4, waar Jezus de discipelen leerden hoe ze moesten bidden met het Onze Vader. Met elkaar hebben we het Onze Vader gebeden, ieder in onze eigen taal. De Roma zongen ook verschillende liederen voor ons en wij voor hen, en we hebben ook gezamenlijk hetzelfde lied Prijs de Heer gezongen, indrukwekkend! Ook gaven verschillende Roma een getuigenis af, hoe God hen geroepen/geholpen had in moeilijk tijden. Na een zeer indrukwekkende en bijzondere dag aten we in het hotel zelf klaargemaakte Borsch (bieten) soep en hebben we de dag afgesloten met een mooie dagsluiting van Marianne en Elsbeth.

door Marrie Muilwijk