Gods werk gaat door in Albanië!

Na vier intensieve dagen hebben we vandaag een wat rustiger programma, althans…

We bevinden ons weer in Tirana, de levendige hoofdstad met zo’n half miljoen inwoners. Frans doet dit keer de gebruikelijke dagopening, met als thema ”Brandstof van de Geest, schuilen bij God”. Na een heerlijk ontbijt vertrekken we naar de Voedselbank Albanië, geleid door de Nederlandse Wilma Westerink. ”Foodbank, solidariteti per ushqim” (solidariteit door voedsel) staat er op de bus achter het gebouw.

De negen jaar geleden opgerichte voedselbank was een voor Albanië onbekend verschijnsel. Hij groeide inmiddels uit tot een grote organisatie. De bank moet zijn best doen op aan de regels te voldoen, en dat zijn er meer dan in Nederland! We krijgen een rondleiding door het magazijn, niet alleen bestemd voor voedsel, maar ook voor kleding, luiers, maandverband, kleren etc. De Voedselbank Albanië werkt samen met de kerken in het Fokusi-project van de GZB en met stichting Hoop voor Albanië. De bank verstrekt veel vers voedsel via de kerken aan armen, zo vertelt manager Xalil (40) enthousiast.

Vrijwilligers zijn een onbekend verschijnsel in Albanië. Maar de voedselbank heeft ze. En ze delen niet alleen voedsel uit, ze geven ook voorlichting op scholen, waar ook voedselpakketten worden verstrekt. Prachtig om te zien hoe God hier werkt! Ik ben erg onder de indruk.

De lunch gebruiken we bij het Stephen Center, een lunchroom annex boekhandel die in 1994 is opgezet door een Amerikaans echtpaar.

We arriveren bij de International School of Theology and Leadership (ISTL). GZB-zendingswerker Aad van der Maas is een van de docenten van deze school. Directeur Hervin Fushekati vertelt dat de (avond)studenten uit Albanië, Kosovo en Macedonië komen. Afgestudeerden van deze school hebben al zo’n honderd kerken gesticht! Ook hier horen we hoe God werkt en deuren opent!

De nieuwe zendingswerkers van de GZB in Albanië, Johan en Willeke Vrij, vertellen over hun roeping om in dit land te gaan werken. Ze wonen er nog maar drie maanden met hun kinderen Abel (5) en Mirjam (2,5). Enthousiast en optimistisch doen ze verslag van de plannen om namens de GZB het missionaire programma in te vullen. Hun slogan: Vrij in Albanië!

Ik kan nog veel bladzijden vullen over hun roeping, het verstaan van Gods stem, het verlangen om te werken in Gods koninkrijk in Albanië en het samenwerken met kleine gemeenten. Daar is veel enthousiasme, maar ze zijn vaak ook kwetsbaar.

Ook deze dag was weer heel bijzonder en inspirerend. Gods werk gaat door, Halleluja!

Wim Eikelboom