Niet alleen rond Jeruzalem zijn bergen

Bij de dagopening maakt Lex ons erop attent dat het vandaag Michaelsdag is. “Deze engel is de wachter over hen die Hem vrezen. Aan de hand van het lied ”Neem mijn leven, laat het, Heer” maakt hij ons duidelijk dat we in het dienen van God geen lichaamsdeel kunnen missen; geen handen geen voeten, niets.

Kleine dingen kunnen veel kwaad veroorzaken, aldus Lex. In Hooglied 2:15 staat: “Vang voor ons de vossen, de kleine vossen, die de wijngaard te gronde richten.” Zo moet we dat wat ons geloof kan schaden, uit ons leven wegdoen. Johannes 12 leert ons dat een kleine graankorrel eerst moet sterven, voordat het graan kan groeien en een veelvoud nieuwe graankorrels oplevert, stelde Lex. “Zo is dat ook voor ons geestelijk leven.”

Na het ontbijt gaan we naar de tempel en het museum van de Bektashi. Deze geloofsrichting, een tak van de islam, is erg tolerant. Bektashi’s erkennen naast de Koran ook de Bijbel en twee andere geschriften als heilige boeken. De grondlegger is Hadji Bektasj Veli (13e eeuw). De hoogste geestelijke leider heet baba, daaronder komen de derwisjen.

In de periode waarin Albanië atheïsme nastreefde (1967-1990) zijn veel religieuze gebouwen en graven van religieuze leiders, ook van de Bektashi, verwoest.

Vóór de lunch overhandigen de Zwolse deelnemers van de groep een rookworst aan zendingswerker Aad van der Maas. De gemeente van de Jeruzalemkerk in Zwolle houdt momenteel een actie voor het zendingswerk van de GZB in Albanië.

We lunchen op het terras bij het hotel, maar een flinke stortbui met onweer drijft ons in het ontbijtzaaltje.

Na de lunch vertrekken we met de bus naar het zuidoostelijke Korca; een reis van bijna 170 km en ruim drie uur. Om die lange reis te onderbreken, doen we een restaurant aan voor een kop koffie. Ook stopt de chauffeur een paar keer voor een fotomoment, en om van de prachtige, hoge bergen, diepe dalen en blauwe meren te genieten. In Psalm 121 lezen we dat er rondom Jeruzalem bergen zijn. Maar hier zien we dat er meer plaatsen zijn die in dalen en op berghellingen liggen.

Aan de snelweg naar Korca, dat tegenover Griekenland ligt, wordt nog volop gebouwd. We komen mooi op tijd aan en schuiven al snel aan tafel voor het diner. Aan het eind verrast Anne Marie ons met een schitterend concert op de vleugel in het restaurant. Een vierhandig stuk samen met Gijsbert gaat iets minder soepel. We besluiten deze avond met het zingen van ”Abba Vader” en danken onze goede God voor al het mooie waarvan we deze dag mochten genieten.

Henk Huls