Het Evangelie, ook voor Albanezen

Wat is het goed om tijdens de reis iedere ochtend de dag met elkaar te beginnen met Bijbellezen, zingen en gebed. Deze ochtend lezen wij Psalm 8. In deze psalm staat Gods majesteit centraal. De reis door het gebergte in Albanië doet ons beseffen hoe klein en nietig we zijn.

In Psalm 8 worden we ook bemoedigd door te lezen dat Hij aan ons denkt. Ook deze morgen delen we lief en leed met elkaar. Dit verbindt! Er zijn al veel openhartige gesprekken met elkaar gevoerd. Daarbij deelden we soms dingen die we niet of zelden met een ander delen.

De reis zit er bijna op. De een zou nog wel een poosje willen blijven, de ander weet dat er thuis reikhalzend naar hen wordt uitgekeken. Voor alles is een tijd, zegt Prediker.

We laten de prachtige stad Korça achter ons en reizen gedurende 3,5 uur terug naar ons hotel in Tirana. Onderweg komen we door de stad Pogradec. We eten ons broodje op aan het schitterende Meer van Ohrid. Een aantal van ons duikt het meer in.

Ik geniet op een bankje van het prachtige uitzicht. Wat een groot meer! In de verte zie ik het gebergte van Noord-Macedonië. Verbazingwekkend dat het meer er stilletjes bij ligt. Er is geen boot te zien – de meeste toeristen zijn natuurlijk al weer thuis.

Dichterbij zit een man op een omgekeerde emmer te hengelen. Daarnaast staat een man met een kleine stok, een stuk touw en een haak te vissen. Even later, in de bus, staat een man met een grote vis aan een draad langs de kant van de weg. De chauffeur houdt even in en wij zien in een flits de koranvis, die alleen in dit meer voorkomt. Van deze vis is bekend dat de onlangs overleden Engelse koningin Elizabeth die enkele keren per jaar liet invliegen, vanwege de heerlijke smaak.

Onderweg zien we een oude spoorlijn die niet meer wordt gebruikt. Zuid-Albanië is alleen via de weg te bereiken. Voor onze gids en zendingswerker Aad van der Maas houdt dit in dat hij bijna wekelijks vele uren in de auto moet doorbrengen om in Korça een zogeheten Fokusi-les te geven – de voor de Albanese situatie aangepaste IZB-Focus-lessen. De weg heeft ook een paar flinke haarspeldbochten; de wanden van de bergen zijn hoog, steil en meestal mooi groen: adembenemend mooi.

Wat is God groot dat Hij aan mensen denkt en naar hen omziet. Dat Hij zendelingen stuurt om kleine gemeenten, ook in Albanië, te ondersteunen en te helpen het Evangelie te verbreiden!

Jenneke Wolvers-ten Hove