Indrukwekkend

Helaas, na negen mooie en gezellige dagen zijn we aan het eind van onze reis gekomen en bereiden we ons voor op de terugreis naar onze families thuis.

Naar goed gebruik beginnen we met het lezen van een Bijbelgedeelte. Henk leest Psalm 134, het laatste pelgrimslied. Hij dankt onze God en Vader voor al het mooie dat we hebben ontvangen en bidt voor een behouden thuiskomst.

Om half tien stappen we in de bus naar de luchthaven van Tirana. Vandaar vliegen we, met een tussenstop in Wenen, naar Amsterdam. Om vijf uur landen we op Nederlandse bodem. Het afscheid nemen van elkaar heeft iets ontroerends en bijzonders, vanwege de vriendschappen die snel zijn ontstaan.

Een korte terugblik

  • Een indrukwekkend mooi land, dat is Albanië: bergachtig, met prachtige kleurschakeringen van rotspartijen, heldere meren en steden met een rijke historie. De Albanezen zijn vriendelijk en behulpzaam.
  • Indrukwekkende en bijzondere ontmoetingen waren er met vooral gemeenteleden van verschillende kerkelijke gemeentes. De gemeentes zijn klein, maar actief. Mooie, inspirerende ontmoetingen waren er met lofprijzing, gezang en spontaniteit. Ondanks verschillen in taal begrepen we elkaar en beleefden we mooie momenten, door de liefde van onze Here Jezus naar ons en naar elkaar.
  • Indrukwekkend was om te horen hoe voorgangers van verschillende gemeenten nieuwe gemeenten in andere plaatsen of wijken stichten. Moed, vertrouwen en een sterk geloof drijven deze mensen om ook anderen tot het geloof in Christus te bewegen. Zoals een voorganger, ex-moslim, zei: “Het geloof in Jezus veranderde mijn innerlijk, mijn denken, mijn zijn; en dat gun ik iedereen.”
  • Indrukwekkend waren ook de getuigenissen van mensen die het in het dagelijks leven heel zwaar hebben, maar hun geloof in God behouden en blij zijn met de contacten in hun gemeenten.
  • Indrukwekkend was te zien hoe Aad van der Maas zijn taak in Albanië vervult. Hoe verwant hij zich voelt met de Albanezen, hun taal en cultuur, de diversiteit in geloofsbeleving van de verschillende gemeenten. Bemoedigend om mee te maken.
  • Indrukwekkend om te zien hoe God doorwerkt in Albanië. De ontmoetingen met Johan en Willeke Vrij en hun kinderen, die nog maar een paar maanden in Tirana wonen en zich geroepen weten om Gods werk in de gemeenten en de Albanezen te ondersteunen. Een sterk geloof, maar ook een avontuur met God.

Van al deze dingen werden wij deelgenoot!

Wim Eikelboom