‘Man of God’ staat er op het T-shirt van een Thaise vriendelijke man die ons welkom heet in deze kerk in Khorat. En ‘Team Agapè’ op t-shirts van tienerjongens die samen met ons de zondagse dienst bezoeken.

Het blijken leden van een christelijk voetbalteam te zijn, die elke zondag na de kerkdienst meedoen met een voetbalclinic in een van de buitenwijken van Khorat, samen met andere jongeren uit de buurt

In de kantine van de voetbalvereniging houden ze een dienst waarbij ze het het evangelie met deze jongens delen. Veel ouders zijn blij met het initiatief omdat hun kinderen door de sport discipline opbouwen. Zij wonen dan ook graag de zondagse diensten bij. Zo hoopt deze kerk ingang te krijgen in de buitenwijken van de stad en nieuwe zustergemeentes te stichten.

Het is een van de creatieve vormen die deze Thaise kerk gebruikt om andere mensen te vertellen over Jezus. Een superactieve kerk midden in een armoedige wijk in Khorat, een stad die ligt op de handelsroute naar het noorden, en daarom ook wel de poort naar Isaan wordt genoemd.

De levendigheid straalt ook af in de dienst, waar op het podium een worshipband van acht jongeren, voorzien van drumstel, keyboard, gitaar en zang.

We zingen liederen in het Thais waar ik van sommige de melodie herken, zoals ‘Come, now is the time to worship’ en ‘Wat God in deze tijd zoekt’. We lezen daarna uit Psalm 103:1-5: Loof de Heere, mijn ziel, en al wat in mij is, Zijn heilige Naam. En we bidden het Onze Vader.

Een vrouw geeft een getuigenis dat ze in haar hand was gebeten en bang was dat ze als onderwijzeres nooit meer zou kunnen schrijven, maar dat God haar wonderbaarlijke manier heeft genezen. Ook is ze recentelijk bewaard voor covid tijdens groepsreis met jongeren naar het noorden van Isaan. Ze bemoedigt ons dat God een plan en doel heeft met ons leven en dat we altijd moeten blijven bidden.

Daarna houdt de vaste pastor van de kerk een preek uit Deuteronium 30:1-10 waarin Mozes de Israëlieten toespreekt voor ze het beloofde land ingaan. Mozes neemt de tijd om hen erop te wijzen dat het belangrijk is om God te gehoorzamen en geen verkeerde gebruiken van mensen om je heen over te nemen.

Veel mensen denken alleen aan God bij problemen, zoals de Israëlieten ook deden. Zij ontvingen wel telkens vergeving, maar God wil zo graag dat we hem altijd gehoorzamen. Je zal merken dat je dan ook zegen zal ontvangen.

Na de preek mag onze groep op het podium komen. Thomas stelt ons in het Thais voor en iedereen moet hard lachen om onze typisch Nederlandse namen. Ook worden er veel foto’s van ons gemaakt. Blijkbaar is het voor Thaise mensen erg bijzonder als er westerlingen hun kerk komen bezoeken.

Als de dienst is afgelopen, worden we getrakteerd op heerlijke noodlesoep. We zitten op kuipstoeltjes rond een groene voetbaltafel, waarmee de link naar sport weer is gelegd.

En dan is het alweer tijd om te vertrekken voor een reis van zes uur richting Udon Thani, verder in het noorden van Isaan, waar de zendelingen Sijmen en Annelies wonen en we Barry, Mariëtte en Anneke weer zullen ontmoeten.

Eline Savert