Een zaaier ging uit om te zaaien. En toen hij zaaide, viel het ene deel langs de weg en het werd vertrapt en de vogels in de lucht aten het op. En een ander deel viel op de rots en toen het opgegroeid was, verdorde het door gebrek aan vocht. Nog een ander deel viel middenin de dorens en de dorens, die mee opgroeiden, verstikten het.
Lukas 8 vanaf vers 5

Vroeg op vanmorgen! We gaan vandaag mee met de zaaier en we hopen dat wij zelf ook wat zaad mogen uitstrooien. Een vrouw uit de kerk wil zo graag dat ook haar familie hoort van Jezus. We haalden deze vrouw met nog wat andere vrouwen op uit Khok Na Klong. Dit is het ‘dorpje’/leefgemeenschapje waar tijdens corona voedselpakketten zijn uitgedeeld. Wat we daar aantroffen was hartverscheurend. Wat een schrijnende armoede. Het deed ons veel verdriet.

De vrouw had ons gisteren verteld hoe haar leven is veranderd nadat ze tot geloof was gekomen. Waren haar omstandigheden dan veranderd? Had ze de loterij gewonnen? Woonde ze in een groter huis? Was haar armoede verdwenen? Nee, niets van dat al. Het verschil met daarvoor is, vertelde ze, dat ze nu liefde kent, blijdschap en vrede. Dat ze geduldiger is, vriendelijker en zachtmoediger. En ze kan zich beter beheersen want vroeger, dat vertelde ze ook,  was ze maar een opgewonden standje.

Wauw, dan is het zaad in goede aarde gevallen want dit zijn de vruchten van de Geest. Ja toch?

We reden met de vrouwen naar Don Jaang Diauw. In dit dorpje mochten we kijken hoe zijden stof wordt gemaakt. We hebben het hele proces kunnen zien, van rups tot cocon tot draad tot stof. Het dorpshoofd die ook eigenaar is van dit bedrijfje wist dat we kwamen en leidde ons rond. Een goede manier om de eerste contacten te leggen. Hij vond het prima om met elkaar te zingen. Sijmen heeft aan de hand van platen de beginselen van het Evangelie uitgelegd. Er werd met grote aandacht geluisterd. We deelden nog uit van de bananensnacks die we gisteren hadden gemaakt en de klompjessleutelhangers vonden gretig aftrek. “Dragen jullie echt zulke schoenen in Nederland?” Dat vonden ze hilarisch.

Hierna zijn we ook nog langs andere familie van de vrouw gegaan. Ook daar werden we hartelijk ontvangen.

We bidden dat het uitgestrooide zaad van vandaag in de goede aarde is gevallen, dat het opgroeit en honderdvoudig vrucht zal dragen.

BB