Vandaag hebben we weer een interessante en indrukwekkende dag gehad. We hebben vannacht geslapen in Gorkha waar we gisteravond aankwamen. Een heel andere omgeving dan de drukke stad Kathmandu. We werden wakker met een zonnetje en een mooi uitzicht over het dal en het dorp.

Christelijke roeping
Tijdens het ontbijt met koffie, toast, ei en aardappelen, een stevige hap met een lange dag voor ons, kregen we al een uitgebreide presentatie van Amos en andere leiders van de organisatie INF en ACN. Dit staat voor International Nepal Fellowships en Asal Chhimekee Nepal (goede naaste). Deze organisatie is erop gericht om kerken zich bewuster te laten maken van hun christelijke roeping om ook oog te hebben voor mensen met een ziekte, een beperking of een handicap. Tevens biedt de organisatie hulp aan armen en kwetsbaren die getroffen zijn door een ramp. De aardbeving van 2015 en COVID zijn hiervan voorbeelden. ACN is ook vooral gericht om iets te doen aan de grote sociale nood en helpt ook mee bij rampen als hulpverlener. Ook werkt de organisatie zo veel mogelijk samen met de lokale kerken.

Na de presentatie zijn we in de bus naar een project van de ACN en INF geweest. Zij helpen mensen met een beperking of handicap onafhankelijk te maken in de samenleving en bieden trainingen aan. Op dit moment wordt de training tot kippenboer gegeven. Erg mooi om te zien hoe zij elkaar steun bieden en hoe zij samen een oplossing zoeken om te integreren.

Getuigenissen
We zijn tevens naar twee kerken geweest in het Gorkha-gebied. We hebben gezongen, samen in groepen gepraat en samen gebeden. Een heel bijzonder en krachtig moment was dit. De mensen vertelden heel open en vol vertrouwen hoe zij Jezus hebben leren kennen en hoe zij hiermee omgaan. Verschillende verhalen en getuigenissen werden gedeeld. Een bijzonder ontmoeting waar ook wij weer stil staan bij de kracht en liefde van onze God voor ons allemaal.

Vrouwen
Aan het einde van de middag hebben we een laatste ontmoeting gehad met de kerk in een lager gelegen deel van Gorkha. Een rit van zo’n dertig minuten bracht ons in het dal. Hier hebben we de vrouwen van de kerk ontmoet. Sterke vrouwen, omdat hun mannen in andere delen van het land of zelfs in het buitenland werken. De kerk bestaat hier vooral uit vrouwen. Kippen en varkens runnen zij zelf.
Een ander deel van de groep bezocht het Gorkha museum. Hier wordt onder andere de geschiedenis van Nepal verteld. Vanuit Gorkha is Nepal ontstaan, erg indrukwekkend om te horen.

Een volle, maar interessante dag vol nieuwe ervaringen, gesprekken en motiverende woorden van onze naasten in Gorkha en waar ook wij hen moed hebben kunnen geven door de kracht van God en de heilige Geest.