Vanwaar de zon opgaat…

Zonsopgang in de Himalaya! Je moet er om 6 uur je bed voor uit, maar de aanblik was majestueus!

Vandaag dag 2 van de trek, honderden meters afdalen naar de rivier via steile trappetjes, vervolgens op dezelfde manier omhoog. Met wat zieken aan boord is het deze dagen net kamp van Koningsbrugge! Maar zó trots op onze doorzetters! We lopen over hangbruggen en nemen tijd om het landschap met akkertjes, rijstvelden en de bergen in ons op te nemen.

Onze gids Bijay is trots op zijn beroep. Hij heeft expedities op hoogte begeleid en is christen. Om gids te worden heb je eerst jaren ervaring nodig als sherpa. Word je geschikt geacht dan kun je de theoretische opleiding van 3 maanden volgen. Naast kennis van het gebied waar je gaat werken en regelgeving, wordt ook aandacht besteed aan psychologie, milieubewustzijn, EHBO en kookkunsten!

We staan stil bij een man. We zien hem liggen in zijn huisje iets groter dan zijn bed. 20 jaar geleden viel hij als 20-jarige uit een boom en kreeg een dwarslaesie. Kort daarna overleed zijn moeder en vertrok zijn vader naar India voor werk. Daarmee was hij op zichzelf aangewezen in een dorp waar een rolstoel geen optie is en een handicap gezien wordt als gevolg van een slecht eerder leven. We geven hem een donatie en bidden voor hem. Jiwan moedigt hem aan contact op te nemen met het christelijk ziekenhuis in Pokhara.

Ook voor christenen is het een uitdaging om afscheid te nemen van de overtuiging dat een handicap eigen schuld is, zoals ze altijd geleerd is binnen het hindoeïsme. Leiders stimuleren gemeenteleden hun liefde te tonen en deze medemensen in hun gemeente op te nemen.

Onderweg is er ruimte voor veel gesprekken, als we niet teveel hoeven hijgen tenminste 🙂
We leren van elkaars verhalen: hoe we als puber christen zijn gebleven door tijd door te brengen met onze leeftijdsgenoten en door voorbeelden van oprechte gelovigen.
Of door een gedegen bijbelse opvoeding waarbij regels belangrijk waren. Wat gegroeid is naar een besef dat een christen gekend wordt aan de vruchten van de Geest.

Maar ook hoe God moeilijke tijden in je huwelijk gebruikt om positief te kunnen leven. Zonder wrok naar de ander, maar juist in een leven van vergeving en besef dat je zelf bewust of onbewust ook dingen doet die zondig of voor de ander onbegrijpelijk zijn. Dat je juist door deze ervaring waardevol voor anderen bent.

En nu gaan we patatjes eten!

Henk en Femmy