Kerkplanting in Egypte

Kerkplanting in Egypte, hoe gaat dat?

Vanmorgen bezoeken we  een kerkplantingsproject in een nieuwe volkswijk in Caïro. We worden hartelijk ontvangen en krijgen een rondleiding door het nog in aanbouw zijnde gebouw. Op de beneden verdieping zien we tot onze verrassing een werkplaats waar tassen worden gemaakt.

De pastor legt uit dat het van groot belang is eerst een band op te bouwen met de mensen in de wijk. In deze wijk waar weinig werkgelegenheid is, wordt dit gedaan door de werkplaats waar tassen worden gemaakt. Ook moslims uit de wijk krijgen de gelegenheid om hier te werken en worden aan een baan geholpen. Zo laten christenen zien dat zij er ook voor hen willen zijn en wordt er gebouwd aan draagvlak voor een kerk in de wijk. Zonder medewerking en draagvlak in de wijk is het praktisch onmogelijk om hier een gemeente te stichten.

Afgelopen januari is na een paar jaar van praktische voorbereiding en het bouwen aan goede relaties de feitelijke bouw begonnen. We staan ervan te kijken hoever ze intussen zijn: wat wordt hier hard gewerkt! Op dit moment zijn er nog geen samenkomsten maar de gemeente hoopt 31 december hier hun eerste dienst te kunnen houden. Iets waar met verlangen wordt uitgekeken. Nu komt men nog samen in het huis van een gemeentelid in de buurt.

Het nieuwe gebouw telt 2 verdiepingen en heeft meerdere functies die ook de wijk ten goede komen. Op de begane grond  is de tassen werkplaats gevestigd, op de eerste verdieping is de grote kerkzaal en op de 2e verdieping komt er een kinderdagverblijf en is er gelegenheid om een zaal te gebruiken voor verschillende groepsbijeenkomsten of een bruiloft.

Elke vrijdagmorgen is er in het huis van het gemeentelid intussen al zondagsschool. Ook vanmorgen dus. Indrukwekkend om hier ongeveer 80 kinderen te zien en vrolijke gezichtjes die ons toezingen. Bijzonder en ook inspirerend om dit te zien en mee te maken.
De gemeente vroeg nog speciaal om te bidden of zij zonder verdere problemen hun samenkomsten mogen gaan houden in het nieuwe gebouw.

Dus laten we dat dan ook doen!

Geanne Drinkwaard