Vrucht op het werk

Vanmorgen word ik pas om half zeven wakker en niet (zoals eerdere dagen) om vijf uur door schallende minaretten. We kunnen rustig opstarten. Het keukenpersoneel heeft vandaag ook vrij. Daarom eten we een heerlijk ontbijtje op onze kamers. Om half tien vertrekken we naar de kerk in Mu’assassat al-Zakaa’. Deze gemeente ruim tien jaar geleden ontstaan en werd tot 2019 gesteund door de GZB. Over drie weken zal de gemeente officieel worden omgevormd van “evangelisatiegemeente” (gemeente in wording) tot zelfstandige gemeente. Twintig leden hopen dan geloofsbelijdenis te doen. De voorganger (ds. Eliyah) is opgeleid aan het seminarie waar Willem-Jan via de GZB werkt en wij deze dagen verblijven. Na aankomst wacht ons een warm welkom en krijgen we een rondleiding. Vervolgens is er een dienst waarin onze reisleider Arie preekt over het thema: “Wie is arm en wie is rijk?”  Daarna is er koffie en tijd voor ontmoeting. Het is indrukwekkend om te horen hoe deze gemeente niet alleen kerkdiensten houdt maar ook dienend in de wijk staat. In de directe omgeving wonen ruim 40.000 christenen en moslims onder armoedige omstandigheden. Speciaal voor hen zijn er ruimtes ingericht voor pastorale en medische zorg en voor kinderopvang.

Terug op het seminarie krijgen we een presentatie van Rob en Sijda Wesselink. Zij werken namens de GZB in een ziekenhuis in Aswan, 900 km ten zuiden van Cairo. Sijda houdt zich daar bezig met de training van tien nieuwe verpleegkundigen en Rob werkt in het Daycare Center voor kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. We zijn onder de indruk van de impact van hun werk, ondanks de beperkte middelen en moeilijke omstandigheden.

Na de presentatie genieten we van een heerlijke maaltijd op de kamer van Willem-Jan. Daarna nemen we een uurtje rust en vervolgens vertrekken we naar de kerk in Nozha II. Ook hier krijgen we een warm welkom en een rondleiding. Deze gemeente is in 2009 gestart en in 2014 kon er al een kerkgebouw worden gebouwd. Ook hier zijn we geraakt door de manier waarop het gebouw functioneert. Naast de kerkdiensten zijn er diverse vormen van opvang, hulpverlening en toerusting, speciaal gericht op de kinderen en tieners van de wijk.

Na de avondsluiting op het seminarie kijken we terug op (opnieuw) een enerverende dag. We mochten zien hoe Gods liefde doorwerkt in de harten van mensen en wat het effect daarvan is op hun omgeving.

Ton Keesmaat