Dankbaar

Na intensieve kennismaking met de landelijke kerk en lokale gemeenten, vandaag (de laatste dag) een meer toeristische agenda. Vanmorgen naar de piramides van Gizeh, in de buurt van Caïro. Een overweldigende ervaring bij deze grote, kunstige bouwwerken. Bij een heerlijk zonnetje en een lekker windje. Ook zien we de sfinx, een van de bekendste monumenten ter wereld. Mede door de uitleg van de gids komen deze kolossen tot leven, evenals het onderliggende religieuze denken. Een proces waarbij de ziel het lichaam verlaat van de gemummificeerde koning en op weg naar de eeuwigheid.

Aansluitend iedereen van de groep op de kamelen! Van de jongste (22 jaar) tot de oudste (70 jaar). Bijbelse taferelen borrelen op. Omringd door handelaren die elke dag wel weer een special price weten aan te bieden. Het advies: laat al deze aanbiedingen voor wat ze zijn. Wij staan op de kamelen in de rij voor een flitsende groepsfoto. Dit is het Egypte van het toerisme. Overigens een belangrijke bron van inkomsten. Inkomsten die het land hard nodig heeft.

Deze laatste dag (morgen vliegen we huiswaarts) maakt ons naast dankbaar, ook een beetje weemoedig. Met elkaar lunchen we in een fraai park, waar een heuvel uitzicht biedt over de stad Caïro. Willem-Jan wijst op het hoogste punt met breed gebaar ons aan waar we allemaal geweest zijn. We zijn dankbaar dat we hier hebben mogen zijn.

’s Avonds waren wij te gast bij een feestelijke viering van acht jaar gemeentestichtingswerk in Egypte. Mede dankzij de samenwerking met de GZB heeft de kerk in Egypte 22 nieuwe gemeenten kunnen stichten en kerken kunnen bouwen met ruimten voor veel functies zoals medische zorg, voorlichting, kinderopvang, bijles en kleine werkprojecten. Sommige van de nieuwe gemeenten zijn inmiddels doorgegroeid tot zelfstandige gemeenten terwijl op andere plaatsen nieuw werk begint. We bekijken een film die prachtig samenvat wat er de afgelopen jaren is gebeurd, luisteren naar diverse sprekers en zingen als Nederlandse groep tot slot de zegenbede uit Psalm 134 voor de aanwezige Egyptenaren die bij het gemeentestichtingswerk betrokken zijn. Het is inderdaad ons gebed dat God dit werk in Egypte zal zegenen.

Nico de Waal