Deze week hebben we al veel gezien van de kerk waar we afgelopen zondag op bezoek waren: Comunidad Genesis. Ook vandaag zijn we weer bij verschillende projecten op bezoek geweest. De projecten vallen allemaal onder de naam: Fundacion Genesis.

Casa Esparanza
Vanmorgen zouden we eerst het dak van Casa Esparanza van een tweede laag verf voorzien. Toen we daar aankwamen werden we begroet door pastor Alberto. Hij was heel blij om ons te zien, maar toen hij ons zag kwam hij al snel tot de conclusie dat we het dak niet op mochten. Hij wilde onze tomaatkleurige huid, na een dagje strand, graag beschermen. Niet getreurd… na een paar telefoontjes konden we terecht bij het eethuis voor kinderen. Dagelijks worden hier veel kinderen opgevangen en van eten voorzien. We speelden met de kinderen en hielpen met het uitdelen van eten. Daarna gingen we even langs bij de dagbesteding voor verstandelijk beperkten.

Randall
Voor de lunch gingen we weer terug naar Casa Esparanza. De vrouwelijke vrijwilligers hadden nu een Costa Ricaanse lunch voor ons gemaakt. Tijden het eten hadden we een mooi gesprek met Randall. Hij vertelde hoe hij al jong verslaafd raakte aan drugs en hoe hij God leerde kennen. De duivel probeerde hem wijs te maken dat hij niks waard was, omdat hij 40 jaar van zijn leven had vergooid. God liet hem echter zien dat hij die 40 jaar is voorbereid om Hem te dienen. Dat mag hij nu dagelijks doen. Hij is dienstbaar voor zijn naaste. Het verhaal van Randall raakt me diep. God heeft kracht om levens helemaal om te keren!

Tienermeiden
Na een ontspanningsmoment in Parque la Paz was het tijd om iets leuks te gaan doen met de tienermeiden uit het opvanghuis. De meiden die hier worden opgevangen kunnen om allerlei redenen niet meer thuis wonen. De overheid weet ook niet wat ze met deze meiden moeten, dus komen ze bij de kerk terecht. Wij hebben vanmiddag met de meiden geschilderd. Ik vond het een leuke ontspannen activiteit, maar aangrijpend om te bedenken uit wat voor situaties de meiden komen.

Het was geweldig om te zien hoe blij en dankbaar iedereen was met ons bezoek. Aandacht voor elkaar en een luisterend oor betekenen veel. Wat mij steeds meer opvalt deze week is dat de kerk een grote en zichtbare plaats heeft in de samenleving. De kerk is dienstbaar voor de samenleving. In Costa Rica vragen christenen zich niet af hoe mensen naar de kerk komen, maar hoe de kerk naar mensen komt!