Overweldigende natuur en menselijke misère

Gods grootheid in de schepping
We gaan vandaag de bergen in en worden overweldigd door een prachtig mooi landschap. Hierin zien we de grootsheid van God, wat in geen mensenhart is opgekomen heeft God geschapen. Enorme bergen met prachtige sneeuwwitte toppen. We stopten op een rustig plekje om van een heerlijke picknick te genieten met uitzicht op een rivier met kristalhelder water. Een aantal van onze groep heeft hier zelfs heerlijk in kunnen pootjebaden. Na de picknick vertrokken we weer verder om nog een oude bezienswaardigheid te bekijken voor we weer verder met de busjes hoger de bergen introkken.

Op weg naar het meer
Terwijl we verder rijden, raken we weer onder de indruk door een prachtig blauw vergezicht. Het is op het een na grootste en diepste meer van de wereld op deze hoogte. Dichterbij gekomen stoppen we om van een prachtig uitzicht op het meer te genieten. We maken er maar gelijk gebruik van om ook even onze benen te strekken en naar het meer te lopen. Nu we weer verder rijden en steeds hoger en mooiere bergen zien, gaan we er even uit om een wandeling te maken langs een prachtige waterval.

Blijf van mijn lijf huis
In de dorpen komt hier veel huiselijk geweld en seksueel misbruik voor waarvan vooral vrouwen en meisjes het slachtoffer zijn. We bezoeken een organisatie die hulp verleent aan deze slachtoffers. Ze zijn al jaren geleden actief met een dagopvang voor deze vrouwen en eventueel ook hun kinderen.  Inmiddels vangen ze ook slachtoffers op van mensenhandel, ook een ernstig en groeiend probleem in deze regio.
We ontmoeten de hulpverleners en horen over hun warme bewogenheid met deze kwetsbare doelgroep. Ze vertellen ons dat er inmiddels al meer dan 1000 vrouwen van hun hulp gebruik hebben gemaakt. De nood is ontzettend groot en tot voor kort werd hier maar weinig over gesproken. Daarom zijn ze intussen begonnen met een preventie project om voorlichting te geven en zo families, scholen, en lokale autoriteiten bewust te maken van deze problematiek. We zijn diep onder de indruk van hun grote betrokkenheid en inzet: wat een mooie mensen!

Tegelijkertijd ervaren we ook het grote contrast tussen de misère en de pijn in deze samenleving en de schitterende natuur in dit mooie land.