Warm ontvangst en apestreken

Vandaag stonden we best een beetje vroeg op, half 8 stond de wekker en om 8 uur aan zaten we gezellig met elkaar aan het ontbijt. En Hollands was het wel met pannenkoekjes en een boterham met jam.
Na het ontbijt zaten we om 9 uur met spullen en al weer in de bus. We zouden een reis maken naar het Bijbelstudieproject. De reis duurde ongeveer 4 uurtjes met daarbij een tussenstop bij de kerk waar dominee Kutani van CCAP zijn roeping heeft gevonden. Bijzonder om daar te mogen zijn en even deel uit te maken van zijn geplante vruchten.

Na de eerste ontmoeting en de lunch weer snel onderweg naar het project. Over hobbels en kuilen maar ohh wat een warm welkom hadden we daar. De mensen zijn onwijs blij met onze komst, maar niet alleen dat vooral blij dat ze broeders en zusters in de Heere mogen ontmoeten.

Bij de bus was ons verteld dat ze aan de hand van 4 punten hun Bijbel gedeelte lezen en bestuderen.

  1. Wat raakt jou in het Bijbel gedeelte?
  2. Wat begrijp je niet van dat wat we lezen?
  3. Wat leren we in dit Bijbel gedeelte over God( wat heeft God mij te zeggen)?
  4. Wat ga ik doen met dat wat ik geleerd heb als een leerling van Jezus

We lazen deze middag uit Lucas 24 over de Emmaüsgangers, ieder in zijn eigen taal.

Het is schrijnend om te zien hoe de mensen hier in armoede leven. Maar zo onwijs mooi om te zien hoe ze met de Heere leven en daar hun houvast aan hebben.

Donderdagochtend was het dan ook weer vroeg dag, om 8 uur zaten we met elkaar aan het ontbijt en daar begon het avontuur al. De meest brutale aap sprong op tafel en roofde even het eten van de borden op tafel. We leken wel een stelletje gillende keukenmeiden. 🙈

Na het ontbijt konden we ons nog even verder klaar maken waarna de bus om half 10 voor ons gereed stond. We reden naar de meest mooie en indrukwekkende berg van Afrika, de berg Mulange. Het was een barre toch naar boven maar ohh het was het zo waard ! Heerlijk kunnen zwemmen in het bergmeer op 950 meter hoogte en wat een verkoeling was dat! Maar eenmaal boven moesten we ook weer naar beneden. Maar ook dit hebben we gered zonder kleerscheuren.
Onderweg terug naar huis even water kopen en op dat moment weer geconfronteerd worden met de armoede door kleine bedelaartjes rondom de bus, is heftig en niet te bevatten.

Dit was me het dagje wel, morgen weer een dag  en dan onderweg naar de vrouwengevangenis.

Reisverslag 19 en 20 september
Geschreven door Nienke Haijes